Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: A. Andréa
Adopteer dit monument.

Amstelveen, herdenkingskruis (foto: F.E. van Bergen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Amstelveen is uitgevoerd in natuursteen en geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 2 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'AAN HEN DIE
VIELEN
40 45'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Amstelveen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Amsteldijk Zuid te Amstelveen. Het kruis staat rechts achter het toegangshek aan het begin van de oprijlaan naar de begraafplaats op eigen grond van de Urbanuskerk.

Bron
Gemeente Amstelveen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht