Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ravenstein (gemeente Oss) bestaat uit een bronzen plaquette en een verlichte leilinde waarin enkele bronzen klokjes zijn opgehangen.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'STIL STAAN
STIL ZIJN
GEEN VERLOREN TIJD

1940 1945

C.W. VAN DE POEL 10 MEI 1940
W.C. OLIEMEULEN 20 MEI 1940
J. VAN DIJK 23 JULI 1941
TH.J.S. VAN DER SLUYS 25 DECEMBER 1941 (INDIË)
E.M. MEULEMANS 10 AUGUSTUS 1944
C.A.W. MARKESE 1 SEPTEMBER 1944
M. BUETERS 17 MAART 1945

GEALLIEERDE MILITAIREN
A.D. ADAMSON 21 SEPTEMBER 1944
A.G.O. BELLAMY 21 SEPTEMBER 1944
R.N. CLEMENTS 21 SEPTEMBER 1944
B.A. KEEGAN 15 DECEMBER 1944

1947-1949 INDIË
C. VAN DER HEIJDEN 12 FEBRUARI 1949'.

Wijziging
Dit monument is in de plaats gekomen van de gedenksteen op de binnenplaats van het voormalige gemeentehuis. Het plan is om deze steen op te nemen in het plaveisel nabij dit nieuwe monument.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Ravenstein (gemeente Oss) aan acht medeburgers die tijdens de bezettingsjaren of de koloniale oorlog in Indonesië in voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan vier Britse militairen die begraven zijn op het R.K. kerkhof te Ravenstein.

De namen van de acht Nederlandse slachtoffers luiden:

M. Bueters, J. van Dijk, C. van der Heijden, C.A.W. Markese, B.M. Meulemans, W.C. Oliemeulen, C.W. van de Poel en Th.J.S. van der Sluys.

De namen van de vier gesneuvelde Britse militairen luiden:

A.D. Adamson, A.G.O. Bellamy, R.N. Clements en B.A. Keegan.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2003.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij één van de bijgebouwen van de R.K. kerk Sint-Lucia, gevestigd aan de Marktstraat te Ravenstein (gemeente Oss).

Bron
Herdenkingscommissie Ravenstein.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents