Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Erwin Polke
Adopteer dit monument.

Breda, 'Indië-monument' (1) (foto: Erwin Polke)
Het oorspronkelijke monument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Breda, 'Indië-monument' (1) (foto: Erwin Polke)
Breda, 'Indië-monument' (1) (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, 'Indië-monument' (1) (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, 'Indië-monument' (1) (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, 'Indië-monument' (1) (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Breda bestaat is een bakstenen gedenkmuur, waarin twee zwarte plaquettes zijn ingemetseld. Aan de zijkanten van de muur zijn bloembakjes aangebracht. Op de plaquettes zijn het embleem van de Indiëgangers en de namen van de slachtoffers aangebracht.

Wijziging
Het oorspronkelijke monument bestond uit een gedenksteen en twee plaquettes. In juni 2008 is het monument vernieuwd en zijn de namen van 28 Oosterhoutse militairen toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Breda is opgericht ter nagedachtenis aan de Bredase en Oosterhoutse militairen die sneuvelden tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië.

Locatie
Het monument staat op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda. Voor bezichtiging van het gedenkteken is toestemming vereist.

Bron
Stichting Dodenherdenking Breda.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht