Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Peter Zegveld (1951)
Onthulling: 10 mei 2004
Adopteer dit monument.

Dordrecht, 'monument Wieldrecht' (foto: Ignas Janssens)
Dordrecht, 'monument Wieldrecht' (foto: Ignas Janssens)
Dordrecht, 'monument Wieldrecht' (foto: Ignas Janssens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument Wieldrecht' in Dordrecht is een bushalte van gegoten beton met een tekst van de schrijver Martin Bril. Naast de bushalte staat een paaltje met een plaquette van brons. Op de plaquette is in reliëf een afbeelding te zien van een roeibootje dat een rivier oversteekt.

Tekst
De tekst op de achterwand van de bushalte luidt:

'IN DE MEIDAGEN VAN VEERTIG
WERD WIELDRECHT TOT TWEEMAAL TOE GEBOMBARDEERD.
GESCHOTEN WERD DOOR DUITSE TANKS,
HOLLANDSE KANONNEN.
GEVECHTEN VAN MAN TEGEN MAN.

EEN DAPPERE LUITENANT
BRACHT ONDER VIJANDELIJK VUUR
ZIJN GEWONDE MANNEN MET EEN ROEIBOOT
NAAR DE ANDERE KANT VAN DE RIVIER.
DAAR WAS HET VEILIG, NET LANG GENOEG.'

Symboliek
De halte, waar nooit een bus zal stoppen, symboliseert het dorp Wieldrecht en kan functioneren als plek van bezinning en herdenking.De afbeelding op de plaquette is gekozen, omdat een militair zijn leven waagde door de rivier over te zwemmen en vervolgens met een roeiboot terug te keren om gewonde soldaten op te halen.

Kunstenaar Peter Zegveld heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: "Een bushalte is op het eerste gezicht een alledaags element. Bij deze halte zal echter nooit een bus stoppen. Geïsoleerd uit de context van alledaags gebruik is deze bushalte een artefact, een vervreemdend element. Wat ik beoog, is dat de halte nu functioneert als een plek voor contemplatie en herdenking."

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument Wieldrecht' in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de voormalige buurtschap Wieldrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Ook herinnert het monument aan Wieldrecht dat door bombardementen voor een groot deel is weggevaagd.

In de polder Wieldrecht werd in de meidagen van 1940 zwaar gevochten in de strijd tegen de bezetter bij hun opmars richting Rotterdam. Tussen 10 en 14 mei zwom eerste luitenant Petrus Marinus Gouveneur de rivier over en keerde terug met een roeiboot om gewonde soldaten op te halen. Bij de gevechten ging een groot deel van Wieldrecht in vlammen op door bombardementen. Hierbij zijn ongeveer veertig Nederlandse militairen en honderden Duitse parachutisten omgekomen.

Na de bevrijding is P.M. Gouveneur onderscheiden met de Bronzen Leeuw, een militaire dapperheidsonderscheiding.

Oprichting
Het initiatief voor het monument is afkomstig van de oud-politieman en oud-bewoner Piet de Vlaming. Omdat niets aan de strijd in het buurtschap herinnerde, begon hij tien jaar geleden met plannen voor een monument. Hij heeft op eigen initiatief ruim 2000 euro bij elkaar weten te krijgen, waarmee hij het monument heeft kunnen financieren.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 2004 door oud-strijder S.C. Hermans en de voorzitter van het Comité van Aanbeveling Oorlogsmonument Wieldrecht Pieter de Vlaming. Burgemeester R. J. G. Bandell heeft bij de onthulling het openingswoord gehouden.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Amstelwijckweg, nabij café De wilhelminaboom in de voormalige buurtschap Wieldrecht in Dordrecht.

Bronnen

Meer informatie
Opmars naar Rotterdam, E.H. Brongers

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht