Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 20 augustus 1954
Adopteer dit monument.

Wijckel, gedenksteen in de boerderij van Wildschut (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de boerderij van Wildschut in Wijckel (gemeente De Fryske Marren) is uitgevoerd in wit marmer. In reliëf wordt een uit de vlammen herrijzende Nederlandse leeuw afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1945
1954
IT GAESTFJÛR'.

Symboliek
De gedenksteen heeft de volgende betekenis: 'Het licht, dat in de donkere oorlogsjaren van het Gaast, waarop de boerderij stond, vlamde en tot verzet maande, behoort een waarschuwing te blijven'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in de boerderij van Wildschut herinnert de inwoners van Wijckel (gemeente De Fryske Marren) aan de boerderij van de familie Wildschut, die op 19 februari 1945 door de bezetter in de brand werd gestoken na een grondig onderzoek naar wapens (die niet gevonden werden). Verzetsmensen uit Gaasterland hadden ze net van tevoren weggehaald en verstopt in het Haricher bos.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 augustus 1954.

Locatie
Het monument is ingemetseld in de buitenmuur van een boerderij te Wijckel (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht