Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Mevr. M. Hellwig-Blaauw
Adopteer dit monument.

Rumpen, monument op de R.K. begraafplaats (foto: Jan Maessen)
Rumpen, monument op de R.K. begraafplaats (foto: Jan Maessen)
Rumpen, monument op de R.K. begraafplaats (foto: Jan Maessen)
Rumpen, monument op de R.K. begraafplaats (foto: Jan Maessen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats te Rumpen (gemeente Brunssum) is een gemetselde zuil, bekroond met een kruis. Op de zuil zijn reliëfs van keramiek en gedenkplaten van hardsteen aangebracht. De zuil is circa 2 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'BIJ DE OORLOGSRAMP
VAN DE NAAISCHOOL
21 JULI 1944
LIETEN HET LEVEN
NELLY STOLK
16 JAAR OUD
ANNIE V.D. BRAND
15 JAAR OUD
GERDA JANSEN
15 JAAR OUD
BEGRAVEN TE RUMPEN
CHRISTIEN COX
18 JAAR OUD
MIENTJE TILMANS
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE BRUNSSUM
LIENTJE TIMMERS
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE SCHINVELD
BERTIEN VLIEGEN
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE HOENSBROEK
ZIJ RUSTEN
IN VREDE'.

De tekst op de linkerzijde van de zuil luidt:

'ENGELEN
MOGEN
U HET
PARADIJS
BINNEN
LEIDEN'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning. Op het linkerreliëf staat een witte duif met palmtak afgebeeld als symbool van vrede. Sinds Noach een duif losliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats herinnert de inwoners van Rumpen (gemeente Brunssum) aan het bombardement van 21 juli 1944, waarbij zeven meisjes van de naaischool zijn omgekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden: Annie v.d. Brand, Christien Cox, Gerda Jansen, Nelly Stolk, Mientje Tilmans, Lientje Timmers en Bertien Vliegen.

Het oorlogsgeweld leek aan Brunssum min of meer voorbij te zullen gaan, totdat op 21 juli 1944 een geallieerde bommenwerper om vier minuten over elf een serie fosforbommen op de gemeente neerwierp. De projectielen sloegen in de Beekstraat in. Een deel van het kloostercomplex van de 'Dochters der Liefde van de H. Vincentius à Paulo' vatte vlam. Vooral het houten bijgebouwtje waarin zuster Theodora naailes gaf aan een twintigtal meisjes was zwaar getroffen. Zij waren net bezig met de repetitie van een toneelstukje dat enkele dagen later zou worden opgevoerd bij het zilveren priesterjubileum van pater Ebisch, de godsdienstleraar. Op het moment dat de bom insloeg, was zuster Theodora net even in de keuken waar een taart zou worden gebakken voor het jubilaris.

Door de brandende fosfor stond de boel in een mum van tijd in lichterlaaie. Doordat door de bominslag de uitgang versperd was geraakt, moesten de meisjes door de vensters naar buiten. Op het grasveld bij het klooster schoten vele zusters toe voor eerste hulp. Dokter Mey, die tegenover het klooster woonde, belde meteen de verbandkamer van de nabijliggende steenkolenmijn. De mijnarts leidde de eerste hulp aan de meisjes, van wie er enkelen zeer ernstig aan toe waren. Kort daarna arriveerde de bedrijfsbrandweer van de mijn en een verbandmeester met een complete ploeg EHBO'ers. Voor twee van de meisjes kwam elke hulp te laat. Zij stierven in het ziekenhuis. In de daarop volgende dagen overleden nog vijf meisjes aan hun verwondingen. Gemeten aan het aantal slachtoffers was de brand in het kloostercomplex het ergste wat Brunssum in de Tweede Wereldoorlog is overkomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de R.K. begraafplaats, gelegen naast de Vincentius à Paulokerk, gevestigd aan de Prins Hendriklaan te Rumpen (gemeente Brunssum).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht