Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Culemborg, 'Joods monument' (Foto: Richard van de Velde)
Culemborg, 'Joods monument' (Foto: Richard van de Velde)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Culemborg is een bloemperkje met een zuil en een gedenksteen. Op de zuil is een afbeelding van een davidster aangebracht. De gedenksteen is uitgevoerd in natuursteen. Het perkje is 3 bij 3 meter. De zuil is 3 meter hoog.

Tekst
De tekst op de gedenksteen is zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands en luidt:

'ONZE DODEN TER ERE: HET NAGESLACHT TER OVERDENKING'.

Hieronder zijn de namen van 37 joodse oorlogslachtoffers aangebracht.

Op de zuil zijn de jaartallen 1940-1945 en dezelfde jaartallen volgens de joodse jaartelling '5700-5705' aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Culemborg is opgericht ter nagedachtenis aan 36 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 36 joodse slachtoffers luiden:

B. Aussen, H. Aussen, R. Aussen-Windmuller, J. de Beer-Frank, R. Coltof-Wijzenbeek, H. Gans, S. Gans, E. van Gelderen, H.M. van Gelderen, M.W. van Gelderen, E. van Gelderen-Fransman, B. Löbschen, M. Mertz, R. Mertz-Bachrach, K. Seckl-Mautner, A. van Spier, A. van Spier, A. van Spier, H. van Spier, I.A. van Spier, M. van Spier, M.E. van Spier, S. van Spier, H. van Spier-Beem, S. van Spier-Brommet, H. van Spier-Zwelheim, K. Vorst-van Leeuwen, G.B. Walg, A. Wijsenbeek, J. Wijsenbeek, S.J. Wijsenbeek, B.D. Wijzenbeek, F.H. Wijzenbeek, G.I. Wijzenbeek, L.B. Wijzenbeek, en J. Wijzenbeek-David.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

De Beheerstichting Begraafplaatsen Culemborg (BBC) is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gedenkteken. In de aanloop naar 4 en 5 mei wordt het monument jaarlijks gecontroleerd en voor zover noodzakelijk opgeknapt door de afdeling Beheer van de gemeente Culemborg.

Bron
Gemeente Culemborg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht