Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jan de Baat
Onthulling: 29 april 1991
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door OBS koningin Juliana.

Leiderdorp, herdenkingsmonument (foto: Fotoclub Daguerre)
Leiderdorp, herdenkingsmonument (foto: Prudent Staal)
Leiderdorp, herdenkingsmonument (foto: Prudent Staal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Leiderdorp is een abstracte sculptuur van granito. De onderkant is cirkelvormig en loopt taps toe. Naast de sculptuur staat een zuil, die vanaf de zijkant naar het midden van de cirkel omhoog staat. Om de zuil heen is als een zeil een wand gedrapeerd. Voor het gedenkteken ligt een plaquette. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 2 meter breed en 1 meter 50 diep

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940-1945
LATEN WIJ NIET VERGETEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Leiderdorp aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 1991 door burgemeester Bruggeman.

Bron
Gemeente Leiderdorp.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Aad Verboom | 30 april 2020

De slachtoffers herdenken en de vrijheid omarmen.

J. Vereecken C. de Bondt | 29 april 2020

Lest we forget - Opdat we niet vergeten. In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.