Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Monnickendam, Engels kruis (foto: Dick Geers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Engelse kruis in Monnickendam (gemeente Waterland) is uitgevoerd in hout.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'HERE FELL W.A. MC VIE F/O
BORN 29TH OF DEC 1913. DIED 16TH MEI 1941'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Engelse kruis in Monnickendam (gemeente Waterland) herinnert aan de Britse piloot William Alexander Mc Vie die hier op 16 mei 1941 in de strijd tegen de bezetter om het leven is gekomen. Hij is begraven op begraafplaats 'De Nieuwe Ooster' in Amsterdam.

Bron
Commonwealth War Graves Commission.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht