Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: K.J. Huineman (ontwerp), Pieter Starreveld (1911-1989) (uitvoering)
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Oude Vaart.

Terneuzen, oorlogsmonument
Terneuzen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Terneuzen is een uit brokken graniet opgetrokken zuil, bekroond met een bronzen beeld van een vuist met zwaard. De zuil wordt omringd door gebroken ketenen. In het voetstuk is een rechthoekige gedenksteen ingemetseld. Het gedenkteken is 3 meter hoog.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HEN DIE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID'.

Symboliek
De voet van het gedenkteken bestaat uit breuksteen, afkomstig van de oorlogsvernielingen aan de Westsluis en symboliseert het door de bezetters verdrukte en verbrijzelde Nederland. Hieruit klimt een zuil omhoog, waarmee uiting wordt gegeven aan de gedachte aan het uit veelheid tot eenheid geworden Nederlandse volk. De bronzen vuist met zwaard en de gebroken ketenen benadrukken dat door de geleverde strijd tegen de bezetter eenheid en vrijheid weer mogelijk zijn geworden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Terneuzen is opgericht op uitdrukkelijke wens van koningin Wilhelmina na een bezoek op 14 maart 1945 aan de plaats waar vijf leden van Rijkswaterstaat werden gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

De Bert, ir. Groenewegen, ir. Hoolsema, Nieuwenhuize en Verbrugge.

Op Dolle Dinsdag (5 september 1944) hebben leden van Rijkswaterstaat getracht om de explosieven die de bezetter op de Westsluis had geplaatst, te verwijderen. Bij deze poging werden vijf mannen door de bezetter opgepakt en gefusilleerd. Op 8 september werden de vijf slachtoffers onder grote belangstelling in een gezamenlijk graf op de Algemene begraafplaats ter aarde besteld. Na de bevrijding is op dit graf een gedenkteken geplaatst, waarop de daden van de vijf mannen worden gesymboliseerd door een mannenfiguur, die een schild boven een sluiswerk houdt.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • http://www.terneuzen.nl/.

Voor meer informatie
Vijf woelige jaren van J.L. Platteeuw.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fam. Vermaelen-Klippel | 29 april 2020

Belangrijk om eraan te denken, ook nu we thuis zitten.

Familie Hamelink-Muys | 29 april 2020

Bedankt voor uw inzet voor onze vrijheid.