Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Dick Hatt (klokkenstoel), mevr. W. Dijkshoorn (gedenkmuur)
Onthulling: 1986
Adopteer dit monument.

Diemen, Klokkenstoel (foto: gemeente Diemen CC BY 3.0)
Diemen, Klokkenstoel

Het monument

Vorm en materiaal
De klokkenstoel te Diemen is gemaakt van gepolijst natuurbeton. Bij de klok is een gedenkmuur geplaatst. De klokkenstoel is 6 meter hoog en 1 meter 50 breed. De muur is 4 meter lang.

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID.'

Wijziging
De klokkenstoel en de gedenkmuur zijn in 2000 verplaatst van de Ouddiemerlaan naar de zijkant van het nieuwe gemeentehuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De klokkenstoel herinnert de inwoners van Diemen aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

De luidklok heeft in een drietal kerken in Diemen, Oud-Diemen en Diemerbrug gehangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok door de bezetter gevorderd om te worden omgesmolten ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. In 1945 keerde de klok echter ongeschonden weer terug in Diemen en kon hij worden teruggehangen in de toren van de Hervormde Kerk aan de Oudekerkerlaan. Toen de kerk begin jaren tachtig gesloopt werd, kreeg de luidklok een nieuwe bestemming in het monument.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was het feit dat de fusilladeplaats aan de Overdiemerweg en het herdenkingskruis aan de Muiderstraatweg steeds moeilijker bereikbaar werden vanwege de uitbreiding van het (spoor)wegennet in 1986.

Bron
Gemeente Diemen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Suzanne Houweling | 1 mei 2020

Rotger | 28 april 2020

Gedenk, herdenk en leer.