Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Baarn, monument voor Ernst van Kempen (foto: Atsje op Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)
Monument voor Ernst van Kempen (foto: Wim Velthuizen)
Baarn, monument voor Ernst van Kempen (foto: www.oud-baarn.nl)
Bron: www.oud-baarn.nl

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Ernst van Kempen te Baarn is een eenvoudig houten kruis met aan de voet een zwerfkei.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'HIER VIEL
OP 25 APRIL 1945
VOOR KONINGIN EN VADERLAND
ERNST VAN KEMPEN
OUD 22 JAAR.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Ernst van Kempen in Baarn is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die hier op 25 april 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Ernst Richard van Kempen (geb. 20-12-1923) was, evenals zijn broer, lid van een Baarnse verzetsgroep. Nadat de bezetter op 25 april 1945 de voorraad in de wijnkelder van zijn vader in beslag had genomen, zette Ernst op de step (want de fietsen waren gevorderd) de achtervolging in. De soldaten gingen naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Generaal van Heutzlaan. Daar werd Ernst gearresteerd. Na een verhoor op de Julianalaan 11 werd Ernst nog dezelfde avond zonder enige vorm van proces in het Baarnse bos tegenover de villa gefusilleerd.

Op 15 juni 1945 is Ernst van Kempen herbegraven in het uniform van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten op het R.K. kerkhof achter de Nicolaaskerk te Baarn. De naar hem vernoemde Baarnse Scoutinggroep 'Ernst van Kempen' bezoekt elk jaar op Sint-Jorisdag (23 april) de plek waar hij werd neergeschoten in het Baarnse bos. Hier getuigen een kruis en een gedenksteen van deze tragische gebeurtenis.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Baarnse bos, tegenover de villa aan de Julianalaan te Baarn.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht