Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Sander Little
Onthulling: 1 maart 1999
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Omnis kindcentrum De Reiger.

Heinkenszand, monument op het Van der Biltplein (foto: Gemeente Borsele)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Van der Biltplein te Heinkenszand (gemeente Borsele) is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is ongeveer 1 meter hoog en 75 centimeter meter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
2E WERELDOORLOG
1940-1945
NEDERLANDS-INDIË
1941-1962'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Van der Biltplein te Heinkenszand (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de gemeenteraad en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI).

Onthulling
Het monument is onthuld in maart 1999 door burgemeester Mandos.

Locatie
Het monument is geplaatst tegen de achtergevel van de Rabobank aan het Van der Biltplein in Heinkenszand (gemeente Borsele).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht