Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Hubert C.M. van Lith (09-01-1906)
Onthulling: 1 september 1947
Adopteer dit monument.

Wijk bij Duurstede, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wijk bij Duurstede, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Wijk bij Duurstede is een wit natuurstenen beeld van twee mannenhoofden die ieder een andere richting uitkijken. Het beeld is geplaatst op een gemetselde zuil met plaquette. Het monument is ongeveer 2 meter hoog.

Tekst
Op de plaquette is een tekst van Jan H. de Groot aangebracht:

'LAAT HEN. NIEMAND HEEFT MEERDER LIEF DAN HIJ,
DIE 'T EIGEN LEVEN STELT VOOR ZIJN VRINDEN.
ZIJ GAVEN HUN JONG HART VOOR U VOOR MIJ,
OPDAT WIJ VREDE EN VRIJHEID ZOUDEN VINDEN'.

Symboliek
De gelaatsuitdrukkingen van de mannenfiguren symboliseren enerzijds de periode van droefheid en lijden, anderzijds de krachtige wil om de ellende te boven te komen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Nijendaal Jantjen Jan 13-06-1926 30-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Wijk bij Duurstede is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmannen Jantje Jan van Nijendaal en Cornelis Anthonius van Rijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

Jantje van Nijendaal is op 30 januari 1945 door de bezetter in Amsterdam gefusilleerd. Hij was een van de 263 Nederlandse mannen die werden vermoord als vergelding voor een aanslag op de Duitse generaal Rauter. Van Nijendaal ligt begraven op het erekerkhof in Bloemendaal.

Cornelis van Rijn is op 20 maart 1945 in Loosdrecht gefusilleerd, na een gevangenschap in kamp Amersfoort. Hij ligt begraven op de R.K. begraafplaats in Wijk bij Duurstede.

Onthulling
Het monument is onthuld in september 1947 door A.J.J. van Bemmel. De ontwerper van het monument, Hubert van Lith, is een oud-verzetsstrijder.

Locatie
Het monument is geplaatst in een klein bloemperk, gevestigd aan de Lange Singel te Wijk bij Duurstede.

Bron
Gemeente Wijk bij Duurstede.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bertien | 4 mei 2020

Voor vrede en vrijheid

Yvonne | 4 mei 2020

Dank

International Police Association, Nederland | 1 mei 2020

International Police Association, chapter Amsterdam Noord-Holland, staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die gevallen is voor het Vaderland sinds 1945.

Geke | 29 april 2020

Dank voor mijn vrijheid.