Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument met de naam  “Nooit echt voorbij”  in Wateringen (gemeente Westland) is een sculptuur bestaande uit verschillende elementen. Het monument is afgebakend door vier platen van graniet. Binnen dit vierkant ligt een koperen plaquette met tekst. Ook bevindt zich binnen dit vlak twee balken van cortenstaal die schuin omhoog steken. Daarnaast staat een groot L-vorming blok van zwart natuursteen met gladde en harde zijden.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
‘NOOIT ECHT VOORBIJ.’
 
Symboliek
Het monument met de naam ‘Nooit echt voorbij’ verwijst naar twee dingen; het feit dat iemand die een oorlog meemaakt deze ervaring altijd met zich mee blijft dragen en blijft herbeleven en het feit dat er nog steeds nieuwe oorlogen uitbreken. Het monument verbeelt de resten van een vernietigde stad. De voorovergebogen stalen profielen stellen de verslagen mensen voor die de stad verlaten.

Wijzigingen
In 2014 is het oorspronkelijke monument uit 1993 vervangen. Het oorspronkelijke monument bestond uit een sculptuur van opeengestapelde glasplaten, omsloten door platen van graniet. Doordat de zon de hele dag in beweging is, veranderde het vierkante object doorlopend. Wanneer het donker werd, leek de zijkant van het glas bijna zwart. Het beeld was 90 centimeter hoog, 2 meter 40 breed en 2 meter 40 diep. Naast de sculptuur stond een glazen plaquette met daarop de namen van de slachtoffers. Op een later tijdstip is een plaquette aan het oorspronkelijke gedenkteken toegevoegd. De venieuwing is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Westland.
De opdracht om een ontwerpschets te maken is hiervoor neergelegd bij het Westlands kunstenaarscollectief WIT waaruit Cast-Art (Carel Steijn) als een van de acht deelnemers is uitgekozen om het ontwerp te maken. Hij heeft ervoor gekozen om de oorspronkelijke platen van granier te behouden.

Tekst
De tekst in het glas luidde:

‘HET LEVEN GEGEVEN – HET LEVEN GEKREGEN.’ 

Symboliek

Beeldhouwster Ellen Boswijk heeft de symboliek van het oorspronkelijke kunstwerk als volgt omschreven: ‘Het vierkant heeft een stille kracht. Het houdt het tijdloze, oorspronkelijke in zich verborgen. Het beeld is een koppeling tussen verleden en toekomst; tussen herinnering en droom. De materialen glas en steen horen bij elkaar en zijn tegelijkertijd twee uitersten. Het transparante, onverbiddelijke van het glas tegenover het aardse van de steen. Het glas draagt de ongrijpbare wereld van de droom in zich. De stenen platen beschermen als het ware de glazen vorm. Deze twee materialen zeggen ook iets over Wateringen, waar veel glazen kassen staan.’

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Wateringen (gemeente Westland) aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, en tevens aan de slachtoffers van andere oorlogen uit het heden en verleden.

Oprichting
De aanleiding voor oprichting was de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De vervanging van het monument in 2003 heeft plaatsgevonden op initiatief van de gemeente.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1993 door burgemeester W. van den Bos Czn. Het vernieuwde monument is op 4 mei 2014  onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Dorpskade/Heulweg te Wateringen.

Bronnen

  • Gemeente Westland;
  • Dhr. Steijn.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents