Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Ellen Boswijk (20-04-1966) en Carel Steijn
Onthulling: 4 mei 1993
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument met de naam  "Nooit echt voorbij"  in Wateringen (gemeente Westland) is een sculptuur bestaande uit verschillende elementen. Het monument is afgebakend door vier platen van graniet. Binnen dit vierkant ligt een koperen plaquette met tekst. Ook bevindt zich binnen dit vlak twee balken van cortenstaal die schuin omhoog steken. Daarnaast staat een groot L-vorming blok van zwart natuursteen met gladde en harde zijden.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'NOOIT ECHT VOORBIJ.'
 
Symboliek
Het monument met de naam 'Nooit echt voorbij' verwijst naar twee dingen; het feit dat iemand die een oorlog meemaakt deze ervaring altijd met zich mee blijft dragen en blijft herbeleven en het feit dat er nog steeds nieuwe oorlogen uitbreken. Het monument verbeelt de resten van een vernietigde stad. De voorovergebogen stalen profielen stellen de verslagen mensen voor die de stad verlaten.

Wijzigingen
In 2014 is het oorspronkelijke monument uit 1993 vervangen. Het oorspronkelijke monument bestond uit een sculptuur van opeengestapelde glasplaten, omsloten door platen van graniet. Doordat de zon de hele dag in beweging is, veranderde het vierkante object doorlopend. Wanneer het donker werd, leek de zijkant van het glas bijna zwart. Het beeld was 90 centimeter hoog, 2 meter 40 breed en 2 meter 40 diep. Naast de sculptuur stond een glazen plaquette met daarop de namen van de slachtoffers. Op een later tijdstip is een plaquette aan het oorspronkelijke gedenkteken toegevoegd. De venieuwing is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Westland.
De opdracht om een ontwerpschets te maken is hiervoor neergelegd bij het Westlands kunstenaarscollectief WIT waaruit Cast-Art (Carel Steijn) als een van de acht deelnemers is uitgekozen om het ontwerp te maken. Hij heeft ervoor gekozen om de oorspronkelijke platen van granier te behouden.

Tekst
De tekst in het glas luidde:

'HET LEVEN GEGEVEN - HET LEVEN GEKREGEN.' 

Symboliek

Beeldhouwster Ellen Boswijk heeft de symboliek van het oorspronkelijke kunstwerk als volgt omschreven: 'Het vierkant heeft een stille kracht. Het houdt het tijdloze, oorspronkelijke in zich verborgen. Het beeld is een koppeling tussen verleden en toekomst; tussen herinnering en droom. De materialen glas en steen horen bij elkaar en zijn tegelijkertijd twee uitersten. Het transparante, onverbiddelijke van het glas tegenover het aardse van de steen. Het glas draagt de ongrijpbare wereld van de droom in zich. De stenen platen beschermen als het ware de glazen vorm. Deze twee materialen zeggen ook iets over Wateringen, waar veel glazen kassen staan.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Vis Martinus Petrus Johannes 06-04-1918 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Wateringen (gemeente Westland) aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, en tevens aan de slachtoffers van andere oorlogen uit het heden en verleden.

Oprichting
De aanleiding voor oprichting was de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De vervanging van het monument in 2003 heeft plaatsgevonden op initiatief van de gemeente.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1993 door burgemeester W. van den Bos Czn. Het vernieuwde monument is op 4 mei 2014  onthuld.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Dorpskade/Heulweg te Wateringen.

Bronnen

  • Gemeente Westland;
  • Dhr. Steijn.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht