Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. A. Warnaar (02-09-1903)
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door CBS De Groene Oase.

Maasland, monument aan de Hofsingel (foto: www.cultuur.middendelfland.net)
Maasland, monument aan de Hofsingel (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hofsingel in Maasland (gemeente Midden-Delfland) is een gedenkmuur met twee ingemetselde gedenkstenen van natuursteen. De muur is 1 meter 75 hoog, 5 meter breed en 2 meter diep.

Teksten
De tekst op de eerste gedenksteen luidt:

'DEN VADERLAND GETROUWE
1940 - 1945
JAN DE BLOOIS
ABRAHAM EIJGENRAAM

IN HEN EREN WIJ ALLEN
DIE VIELEN IN DE STRIJD
TEGEN DE OVERWELDIGER'.

De tekst op de tweede gedenksteen luidt:

'1945 - 1949
VERMIST - EEN KORT BERICHT -
GEEN PLEK GEEN TIJD VOOR AFSCHEID.
STRALEND OPENT ZICH HET VERGEZICHT
'MIJ HEEFT HIJ VEILIG THUIS GELEID'
HENK VAN AALST

VERMIST OP 7-10-1947
IN V.M. NED. INDIË'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de Huis te Veldelaan. In 1994 werd het verplaatst naar de Hofsingel, waar het een ruimer aanzien kreeg. Op initiatief van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers werd toen een tweede gedenksteen aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aalst Hendrik Corstiaan 04-09-1926 07-10-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Hofsingel in Maasland (gemeente Midden-Delfland) is opgericht ter nagedachtenis aan twee plaatsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en aan een medeburger die in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

De namen van de twee omgekomen plaatsgenoten luiden:

Jan de Bloois en Abraham Eijgenraam.

De naam van de medeburger die in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld luidt:

Henk van Aalst.

Hendrik Corstiaan van Aalst werd op 7 december 1946 ingelijfd in de 2de divisie dienstplichtigen, bestemd voor uitzending naar voormalig Nederlands Oost-Indië (de zgn. 'Palmboomdivisie'). Op 7 oktober 1947 raakte de pas tot korporaal bevorderde Van Aalst op zijn eerste patrouille zoek. De volgende dag kreeg een peloton de opdracht hem op te sporen. Dit mocht niet baten. Enige tijd later arresteerde de Militaire Veiligheidsdienst enkele verdachte kampongbewoners. Zij vertelden tijdens het verhoor het volgende: 'Op een driesprong vlak bij Arosbaja werd Henk door enkele TNI militairen - verscholen achter geboomte - gezien. Hij lag uitgeput in een greppel. De militairen beroofden Henk van z'n geweer en schoten hem met een gericht schot dood.' Zijn stoffelijk overschot is in de dichtstbijzijnde kali op Madoera geworpen.

Tijdens de oorlog ontsnapten de zogenaamde Engelandvaarders op moeizame en gevaarlijke wijze het bezette land. Slechts 200 Nederlanders slaagden erin rechtstreeks de Noordzee over te steken. Jan de Bloois was een van hen. Na aankomst in augustus 1943 werd hij aan een scherp verhoor door de Britse veiligheidsdienst onderworpen om te voorkomen dat spionnen het land binnenkwamen. Vervolgens werd hij opgeleid tot geheim agent. In deze periode is De Bloois tweemaal, samen met een aantal andere Engelandvaarders, te gast geweest bij koningin Wilhelmina (in Londen). In de nacht van 7 op 8 mei 1944 werd Jan boven Nederland gedropt. Zijn opdracht was als verbindingsman en codist op te treden tussen de Raad van Verzet (RVV) en de verzetsgroep 'Albrecht'. Het werkterrein van Jan omvatte het zuidoosten van de provincie Utrecht. In de omgeving van Langbroek, waar hij verschillende onderduik- en zendadressen had, stond Jan bekend onder de schuilnaam 'Piet de Springer'. Eind 1944 bezocht Jan een contactadres in Langbroek, waar net een huiszoeking gaande was. Toen Jan samen met een aantal anderen werd aangehouden, is hij in een ontsnappingspoging door de bezetter neergeschoten. Aan Jan de Bloois zijn postuum hoge onderscheidingen toegekend.

In de meidagen van 1940 vervulde Bram Eijgenraam zijn dienstplicht. Al spoedig na de Nederlandse overgave sloot hij zich aan bij een prille verzetsgroep, 'de Geuzen'. Deze groep was in het westen van het land actief. De Geuzenberichten die zij verspreidden, werden later vervangen door het verzetsblaadje De Geus van 1940. Ook hield de groep zich bezig met sabotageacties. Eijgenraam verspreidde Geuzenberichten met oproepen tot verzet tegen de bezetter. Op 14 februari 1941 werd Bram (op zijn verjaardag) door twee gewapende Duitsers uit huis gehaald. Hij was een van de meer dan 150 gevangen genomen Geuzen die werden overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen. Op 8 april 1941 werd Bram samen met 155 andere Geuzen op transport gesteld naar het concentratiekamp Buchenwald. Hier verbleef Bram in barak 14 (het 'Holländer-Block') en maakte deel uit van een arbeidsploeg die tuinarbeid verrichtte. Ongeveer een jaar later werd hij overgebracht naar het kamp Ravensbrück. Hier moest Bram graafwerkzaamheden verrichten. In het najaar van 1942 ging Bram opnieuw op transport, ditmaal naar Auschwitz-Birkenau. Hij is daar 17 maart 1943 overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1955 door het Oranjecomité.

Locatie
Het monument is geplaatst tegenover Dienstcentrum 't Maeslant, gelegen aan de Hofsingel te Maasland (gemeente Midden-Delfland).

Bronnen

  • Gemeente Maasland;
  • Namen om te onthouden, J. Klootwijk (Maasland, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht