Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. Joseph Cuypers (kapel), Charles Eyck (ontwerp beelden), Giel Lahey (uitvoering beelden)
Onthulling: 29 september 1940
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De Vredeskapel van Meerssen is uitgevoerd in baksteen en natuursteen. De zeshoekige kapel heeft een puntdak. Op het altaar in de kapel staat een afgietsel van Onze Lieve Vrouw, Koningin van de Vrede. Het toegangspoortje is van smeedijzer. Op het hekwerk naast de kapel zijn vier beelden van steen aangebracht. Het zijn voorstellingen van respectievelijk de Troosteres der Bedroefden, de Koningin der Engelen, de Koningin der Maagden en Hulp van de Christenen. De kapel is 7 meter hoog, 5 meter breed en 5 meter diep. De beelden zijn 1 meter 75 hoog.

Tekst
De tekst boven het poortje van de kapel luidt:

'KONINGIN DES VREDES'.

Wijzigingen
De vier beelden van Charles Eyck zijn omstreeks 1950 aan het monument toegevoegd. De stenen beelden zijn gekapt door Giel Lahey. Rond 1990 werden twee plaquettes aan de kapel toegevoegd met de namen van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente Meerssen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Vredeskapel herinnert de inwoners van Meerssen aan de Tweede Wereldoorlog en aan de medeburgers die in deze strijd zijn omgekomen.

Oprichting
De kapel werd in 1940 ter ere van Maria gebouwd naar aanleiding van de belofte die bij de mobilisatie van 1939 is gedaan als alle gemobiliseerde militairen uit Meerssen behouden zouden terugkeren.

Onthulling
De kapel is ingezegend op 29 september 1940 door deken J. Krijns. De plaquettes zijn omstreeks 1990 onthuld door burgemeester C.J.J.S. Majoor.

De parochie van de Heilige Bartholomeus draagt zorg voor het onderhoud van de kapel.

Locatie
De kapel bevindt zich in het Proosdijpark (ingang Stationsstraat) aan de Markt te Meerssen.

Bronnen

  • Gemeente Meerssen;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht