Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: J. Dingemanse (21-11-1929)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Christelijke Basisschool De Bron.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS De Wereldweide.

Wezep, herdenkingsmonument (foto: Gemeente Oldebroek CC BY 3.0)
Wezep, herdenkingsmonument (foto: Gemeente Oldebroek CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Wezep (gemeente Oldebroek) is een zwart marmeren gedenksteen in de vorm van een Grieks kruis. Op de gedenksteen is een koperen plaat bevestigd. Aan weerszijden van de steen is een fakkeldrager geplaatst. De gedenksteen is 1 meter 10 hoog, 80 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE HUN LEVEN GAVEN
VOOR ONS VADERLAND.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Wezep (gemeente Oldebroek) is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die in de strijd voor vrede en vrijheid waar ook ter wereld zijn omgekomen.

Oprichting
In Wezep werd na de Tweede Wereldoorlog geen herdenkingsmonument opgericht. Inwoners lieten herhaaldelijk weten wel behoefte te hebben aan een locatie waar de oorlogsslachtoffers herdacht konden worden. Daarom nam het bestuur van de Stichting Oranjecomité Wezep in 1989 het besluit een werkgroep in te stellen om te bekijken of een monument in Wezep verwezenlijkt kon worden. Na een gesprek met de toenmalige burgemeester, de heer A.C.Ph. Hardonk, werd toestemming gegeven voor een financiële actie. Tevens werd de plaats van het monument bepaald. Eind 1989 begon de werkgroep met de voorbereidingen. Er werd een bank- en gironummer geopend, waarop bedrijven en particulieren hun bijdragen konden storten. Deze actie bracht hfl. 1.100,- op. Vervolgens werd bepaald hoe het gedenkteken eruit moest komen te zien en welke tekst op het monument zou worden aangebracht. Gekozen werd voor een algemeen herdenkingsteken.

In het voorjaar van 1990 werd (veelal door vrijwilligers) begonnen met de uitvoering van het monument. De marmeren gedenksteen werd tegen kostprijs (hfl. 1.750,-) door Steenhouwerij Beernink te Hattem vervaardigd en de koperen gedenkplaat door graveerbedrijf Van Dijk uit Hattemerbroek. De heer G. Koopman bracht de betegeling aan en het constructiebedrijf Marmo maakte de fakkeldragers. De graafwerkzaamheden voor de fundering, de bekisting, het betonijzer voor de wapening en het betonstorten werden uitgevoerd door de heer J. Dingemanse. De gemeente draagt zorg voor de beplanting van het plantsoen bij het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester A.C.Ph. Hardonk van Oldebroek en de heer J. Dingemanse. De Stichting Oranjecomité Wezep droeg het gedenkteken officieel in eigendom over aan de inwoners van Wezep.

Tijdens de onthulling verwoordde burgemeester A.C.Ph. Hardonk van Oldebroek het belang van het gedenkteken als volgt: 'Dit monument moet ons in de gelegenheid stellen jaarlijks te herdenken hoe talloos velen hun leven gaven voor de bevrijding van ons land. Het moet ons herinneren aan het feit dat velen zich hebben verzet tegen de onderdrukking. Ik hoop dat u als bevolking van Wezep dit monument op prijs zult stellen en het van jaar tot jaar, niet alleen op 4 mei, eer zult bewijzen.'

Bronnen

  • Gemeente Oldebroek;
  • De Oranjeschool;
  • Brochure: Monument Wezep van J. Dingemanse en H. van der Zande (april 1997).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Schoonhoven | 4 mei 2020

Dank voor het offer t.b.v. onze vrijheid.