Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is een in brons uitgevoerde beeldengroep van twee mannen, een vrouw en een kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het monument is 3 meter 80 hoog, 3 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn dichtregels van Clara Eggink aangebracht:

'HET WERK DES DAAGS VRAAGT OM EEN GAVE MENS.
MEN MOET DE RAMP OM ZIJN HERSTEL VERGETEN.
ZOALS DE ZWERM DER MEEUWEN OP UW HAVENS,
ONAFWENDBAAR KEERT DE LEVENSDRIFT.
TOCH STOELT UW WELVAART TEVENS 'T ONTIJDIG GRAF
VAN DIE NU VAN GEEN OPBOUW WETEN.
GEDENK DEZE ONHERSTELBAARHEID –
DAN ZAL UW NAGESLACHT ZIJN BROOD IN VRIJHEID ETEN'.

Symboliek
De vrouw en het kind staan enigszins naar het stadhuis gericht (het verleden). Het kind symboliseert van de schakel tussen verleden en toekomst. De middelste man is de centrale figuur en kijkt naar de vrouw met de herinnering aan haar leed. Hij heeft zijn linkerarm ter ondersteuning om de schouders van de tweede man gelegd, die een schop bij zich draagt (de wederopbouw).

De geschiedenis

Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Stichting Herrijzend Rotterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Wilhelmina.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Corine | 06 sep 2022

Mijn moeder, toen een meisje van 10 jaar, fietste van het platteland Oude Leede naar haar tante in Rotterdam. Haar opa had nog voedsel ‘over’. De terugweg was afschuwelijk. Ze belande middenin een razzia en bombardement. Hoelang ze alleen in een schuilkelder heeft moeten overleven weet ze niet meer. Haar fiets is onderweg bijna door de Duitsers afgenomen. Helder van geest dook ze met fiets en al in een varkenshok en overleefde. Ze wordt dit jaar 89. Wat een krachtige vrouw, mijn moeder.

Saskia Lupini Klute | 04 mei 2020

Mijn grootmoeder mocht samen met enkele andere oorklogsweduwen dit monument onthullen met H.M. Koningin Wilhelmina. Dit ter nagedachtenis aan mijn Grootvader die samen met drie anderen uit het Stadhuis weggehaald is wegens intensief verzetswerk, -na verraad van een collega-, en zonder proces gefusilleerd werd in kamp Amersfoort op 17 juli 1944

Albert | 04 mei 2020

Kind van de wederopbouw. In mijn kleuterjaren woonden mijn oom en tante en hun kinderen nog bij ons in, op de bovenste verdieping. Ik ben in 58 geboren. Dat is mijn herinnering aan de wederopbouw.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents