Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) is een sculptuur, vervaardigd uit roestvrij staal. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 1 meter 15 breed en 75 centimeter diep.

Symboliek
Kunstenaar Paul Hulskamp heeft de sculptuur als volgt omschreven: ‘Bij het ontwerpen van het verzetsmonument waren er bij mij drie punten van belang: De monumentale vorm. Er moet een onverzettelijkheid uit spreken. En er moest in tot uiting komen dat in de oorlogsjaren veel mensen uit de bevolking van Nieuwlande en omstreken hulp in allerlei vorm hebben geboden aan de onderdrukte medemens.

Dit laatste heb ik uitgebeeld door vier elementen, waarvan er één door toedoen van de drie andere staande blijft en samen van overwinning getuigen. De drie van de vier elementen van het ontwerp vertegenwoordigen de mensen die zich hebben ingezet voor het verzet, terwijl de vierde schuil gaat in hun bescherming.’

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) aan het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast het gewapende verzet werd in Nieuwlande ook op grote schaal hulp geboden aan onderduikers en Joodse vluchtelingen. Vanwege deze unieke, collectieve hulpactie, werd op 11 april 1985 aan de gehele bevolking van Nieuwelande door de Israëlische ambassadeur Jaacov Nechushtan een erecertificaat van het Israëlische instituut Yad Vashem uitgereikt.

Johannes Post was de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande. Hij werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen. Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarende landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de KP in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Op 16 juli 1944 werd Post in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 april 1985 door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, dr. ir. A.P. Oele.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het kruispunt Brugstraat/Oostopgaande in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen).

Bronnen

Voor meer informatie
Publicatie: Zij konden niet anders van L. Huizing (Stichting ‘Het Drentse Boek’, 1985).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents