Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Paul Hulskamp (23-8-1936)
Onthulling: 11 april 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Driesprong.

Nieuwlande, verzetsmonument (foto: Henk Faber)
Nieuwlande, verzetsmonument
Nieuwlande, verzetsmonument (foto: Henk Faber)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) is een sculptuur, vervaardigd uit roestvrij staal. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 1 meter 15 breed en 75 centimeter diep.

Symboliek
Kunstenaar Paul Hulskamp heeft de sculptuur als volgt omschreven: 'Bij het ontwerpen van het verzetsmonument waren er bij mij drie punten van belang: De monumentale vorm. Er moet een onverzettelijkheid uit spreken. En er moest in tot uiting komen dat in de oorlogsjaren veel mensen uit de bevolking van Nieuwlande en omstreken hulp in allerlei vorm hebben geboden aan de onderdrukte medemens.

Dit laatste heb ik uitgebeeld door vier elementen, waarvan er één door toedoen van de drie andere staande blijft en samen van overwinning getuigen. De drie van de vier elementen van het ontwerp vertegenwoordigen de mensen die zich hebben ingezet voor het verzet, terwijl de vierde schuil gaat in hun bescherming.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) aan het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast het gewapende verzet werd in Nieuwlande ook op grote schaal hulp geboden aan onderduikers en Joodse vluchtelingen. Vanwege deze unieke, collectieve hulpactie, werd op 11 april 1985 aan de gehele bevolking van Nieuwelande door de Israëlische ambassadeur Jaacov Nechushtan een erecertificaat van het Israëlische instituut Yad Vashem uitgereikt.

Johannes Post was de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande. Hij werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen. Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarende landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de KP in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Op 16 juli 1944 werd Post in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 april 1985 door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, dr. ir. A.P. Oele.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kruispunt Brugstraat/Oostopgaande in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen).

Bronnen

Voor meer informatie
Publicatie: Zij konden niet anders van L. Huizing (Stichting 'Het Drentse Boek', 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht