Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 17 december 1999
Adopteer dit monument.

Ferwert, 'Indië-monument'

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Ferwerd (Fries: Ferwert) (gemeente Noardeast-Fryslân) is een gedenksteen, uitgevoerd in balmoral graniet. De gedenksteen is 1 meter 05 hoog, 70 centimeter breed en 25 centimeter diep.

Tekst
Op het monument staan de namen van drie gesneuvelde Indiëgangers vermeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Dijk Sije 25-03-1925 21-01-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Ferwerd (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan drie Indiëgangers die in 1949 zijn omgekomen bij de 'politionele acties' in het voormalig Nederlands-Indië.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Sije van Dijk uit Marrum, Hendrik Kroes uit Blije en Hessel Zijlstra uit Ferwert.

Sije van Dijk raakte dodelijk gewond toen zijn auto bij Bungamas werd beschoten.

Hendrik Kroes voorzag al in 1948 dat hij de reis naar het voormalige Nederlands-Indië niet zou overleven.Toen hij met een kennis naar Dokkum fietste, liet hij zich het volgende ontvallen: 'Ik bin sa bang dat ik net werom kom.' Op 14 februari 1949 raakte hij ernstig gewond tijdens een patrouilletocht in de omgeving van Semarang op Midden-Java. Hij werd opgenomen in het Elisabeth-ziekenhuis, waar hij vijf dagen later stierf.

Hessel Zijlstra kon, ondanks zijn verwondingen, terugkeren en overleed in zijn eigen woonplaats, waar hij ook werd begraven.

De beiden anderen zijn in het voormalige rijksdeel begraven.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken is een verzoek van oud-Indiëveteranen en nabestaanden van de drie overleden Indiëgangers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 december 1999 door familieleden van de gesneuvelden.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van het gemeentehuis aan de Marrumerweg in Ferwerd (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bron
Gemeente Ferwerderadiel, tegenwoordig Noardeast-Fryslân.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht