Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. A.J. Kropholler
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Arcen, oorlogsmonument (Foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Arcen (gemeente Arcen en Velden) is een plaquette van wit Carrara marmer. Boven de gedenkplaat brandt voortdurend een lamp. De plaquette is 1 meter 20 hoog en 1 meter 50 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.

Hieronder zijn de namen van 26 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Arcen (gemeente Arcen en Velden) is opgericht ter nagedachtenis aan de 26 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Locatie
De plaquette hangt in het gemeentehuis op het Raadhuisplein te Arcen (gemeente Arcen en Velden).

Bronnen

  • Gemeente Arcen en Velden;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht