Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Paul Grégoire (1915-1988)
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Basisschool De Linde .
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Mr. J. Terpstraschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Rehoboth.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Jenaplanschool De Sterrenwachter.

Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Loosdrecht, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is een natuurstenen beeld van een stervende mannenfiguur met een duif op zijn rechterarm. Om zijn armen en één been draagt hij gebroken boeien. Het beeld is geplaatst op een taps toelopende, tufstenen zuil met kapiteel. Het gedenkteken is 70 centimeter hoog, 85 centimeter breed en 69 centimeter diep. De zuil bevat de namen van tien door de bezetter gefusilleerde personen en van andere oorlogsslachtoffers uit Loosdrecht en omstreken. Ook is de naam van de ontwerper aangebracht.

Symboliek
Het beeld symboliseert een gevallen strijder die zich van zijn aardse banden ontdoet. De duif verbeeldt zijn bevrijding. In tijdschrift De Tijd is in het kader van de onthulling de betekenis van het gedenkteken als volgt omschreven:

'Grégoire sublimeerde dit ontwerp tot de vallende figuur, die de aardsche banden losbreekt, terwijl een duif zijn bevrijden goedt symboliseert. [...] Zonder pathos, zonder literair te zijn, ligt daar de neergeslagen mensch, die toch bevrijd werd, wellicht meer bevrijd dan wij, de overlevenden van den wereldbrand.'

Wijziging
In 2001 is aan de linkerkant van het monument een bordje geplaatst met daarop nogmaals de namen van de oorlogsslachtoffers, omdat de namen op de zuil zijn vervaagd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. In het bijzonder worden tien personen herdacht die op 20 maart 1945 op 50 meter afstand van het gedenkteken door de bezetter zijn gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het gemeentehuis, aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk te Loosdrecht (gemeente Wijdemeren). Hier bevindt zich eveneens het 'Joods monument'.

Bronnen

  • Gemeente Wijdemeren;
  • www.tgooi.info;
  • Tijdschrift De Tijd van 7 november 1946;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
  • Loosdrecht, Geschiedenis en Architectuur van H. Lägers en M. Strating (Zeist 1998);
  • Het Loosdrechtse Oorlogsmonument van J. van der Menlen (Historische Kring Loosdrecht, 27e jaargang, nr. 128, juli 2000);
  • Streekarchief Gooi en Vechstreek, Oude Enghweg 23 te Hilversum (dossier 1363), tel: 035 - 629 26 46.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht