Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Mevr. A. Roland-Holst
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Nieuwe Baarnse School.

Baarn, 'De Marinier' (foto: P.J.L Laurens op Wikimedia Commons - CC-BY-2.5)
Baarn, 'De Marinier' (foto : B. van Bohemen / NIOD)
Baarn, 'De Marinier' (foto : B. van Bohemen / NIOD)
Plaquette (foto: www.oud-baarn.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Marinier' in Baarn is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur met vaandel en anker. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk, waarop een bronzen plaquette is bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'PRO PATRIA
GERARD VAN HAMEL
27 OCT. 1911 - 19 JULI 1944

LODO VAN HAMEL
6 JUNI 1915 - 16 JUNI 1941'.

De tekst op de plaquette luidt:

'PRO PATRIA
GERARD VAN HAMEL - 27 OCT 1911 † 19 JULI 1944
LODO VAN HAMEL - 6 JUNI 1915 † 16 JUNI 1941'.

Op de achterzijde staan de initialen van beeldhouwster A. Roland-Holst:

'ARH 1947'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken op het Baarnse Stationsplein, maar in 1966 werd het verplaatst naar de huidige locatie.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Marinier' in Baarn is opgericht ter nagedachtenis aan de broers Lodewijk en Gerard van Hamel die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Marine-officier Lodewijk ('Lodo') van Hamel was de eerste Nederlandse geheim agent die in bezet gebied ging opereren. Onder de schuilnaam Willem van Dalen kreeg hij in augustus 1940 twee opdrachten: het oprichten van spionagegroepen en het via een zender doorgeven van militaire berichten. Maar 'Lodo' en zijn metgezellen werden tijdens deze missie gearresteerd. De bezetter vond een koffertje met spionagerapporten. 'Lodo' kreeg de doodstraf en werd op 16 juni 1941 gefusilleerd op een nog onbekende plaats. Ook zijn oudere broer Gerard van Hamel overleefde de oorlog niet. In juli 1944 bezweek hij in het concentratiekamp Natzweiler.

Oprichting
Het monument is vervaardigd in opdracht van de familie van prof. dr. J.A. van Hamel (vader van de twee omgekomen broers).

Onthulling
Het beeld is onthuld in 1947.

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.
  • www.baarn.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht