Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. Bilderbeek, ir. A. Warnaar
Onthulling: 19 juli 1941
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS De Fontein.

Warnsveld, oorlogsmonument (foto: Harm Seubring CC BY 3.0)
Warnsveld, oorlogsmonument (foto: Cees Baars)
Warnsveld, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Warnsveld (gemeente Zutphen) bestaat uit een abstract beeld en een gedenksteen met inscriptie. Het beeld is geplaatst op een pleintje dat voor een groot gedeelte omringd is met baksteen. Het beeld is 2 meter 30 hoog, 90 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZIJ VIELEN
VOOR HET VADERLAND
1940-1945.'

Op de plaquette zijn tevens de namen van negen slachtoffers aangebracht.

Restauratie en wijziging
Het oorspronkelijke monument uit 1941 was bedoeld voor de drie gevallenen in de meidagen van 1940. In 1946 is het monument aangepast en uitgebreid. Het monument is ingrijpend gerenoveerd in 2004. Hierbij is de bloembak bovenop de gedenksteen vervangen door het wapen van Warnsveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aalders Barend Jan 11-08-1901 05-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Warnsveld (gemeente Zutphen) is opgericht ter nagedachtenis aan negen dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

B.J. Aalders, D.C. Bauduin, W.H.E. baron v.d. Borgh v. Verwolde, H. Dekker, H.A. Haggeman, N. Kuipen, L.G. Onstenk, D.J. Pardijs en H. Timmermans.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 juli 1941.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

SP Zutphen | 4 mei 2020

Dit jaar 2020 is de bevrijding 75 jaar geleden. Wij bevinden ons in een bijzondere situatie dat we niet bijeen kunnen komen voor een gevoel van saamhorigheid, solidariteit.
De SP afdeling Zutphen eert in het bijzonder de helden in Zutphen-Warnsveld van toen en van nu.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Philip | 4 mei 2020

Langs deze digitale weg toch een blijk van aandacht voor hen die voor ons vielen.

Tomas | 4 mei 2020

Marijke Boot | 28 april 2020