Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Arcade.

Warnsveld, 'Monument voor Canadese Militairen' (foto: Harm Seubring CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Warnsveld (gemeente Zutphen) is een kruisvormige, gemetselde zuil met drie plaquettes van natuursteen. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 3 meter breed en 3 meter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'HUN LEVENS VOOR VRIJHEID EN MENSELIJKHEID'.

Op de plaquettes zijn de naam, het legeronderdeel en de sterfdatum van 36 gesneuvelde Canadese militairen aangebracht.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de bevrijding en memoreert de gesneuvelde Canadese soldaten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Warnsveld (gemeente Zutphen) is opgericht ter nagedachtenis aan de 36 Canadese militairen die tussen 2 april 1945 en 7 april 1945 in Warnsveld en directe omgeving zijn gesneuveld. Ook is het gedenkteken een herinnering aan de hevige strijd die in het voorjaar van 1945 in de regio heeft gewoed.

Dr. P. van Bork voorkwam op 4 april 1945 dat de psychiatrische inrichting 'Het Groot Graffel' werd vernietigd, doordat hij via Duitse linies de Canadezen wist te bereiken.

Oprichting
Aanleiding voor de oprichting was de 50ste herdenking van de bevrijding, mede vanuit de wens van Canadese veteranen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 mei 1995 door dr. J.J. van Bork (zoon van dr. P. van Bork) en oorlogsveteraan de heer K.E. Mitton.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de achteringang van het psychiatrisch ziekenhuis 'Het Groot Graffel' aan de Kerkhofweg in Warnsveld (gemeente Zutphen).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Warnsveld;
  • Het Gelderse Dagblad van 4 mei 1995.

Voor meer informatie
De bevrijding van Warnsveld en zijn buurtschappen (2 april - 5 april 1945) van Tine Zwamborn (Zutphen, Walburg Pers, 2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht