Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 4 mei 1996
Adopteer dit monument.

Heerjansdam, oorlogsmonument (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Heerjansdam (gemeente Zwijndrecht) bestaat uit een vredesboom, waarbij een aan de bovenzijde schuin aflopende gedenksteen is geplaatst. Aan weerszijden van de steen is een plaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEPLANT IN VRIJHEID OP HOOP VAN VREDE
DE JEUGD VAN HEERJANSDAM.'

De tekst op de linker plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de rechter plaquette luidt:

'NEDERLANDS-INDIË 1945-1950
GERRIT RIJSDIJK
3 JUNI 1926 24 NOVEMBER 1948
BEGRAVEN OP HET EREVELD
KEMBANG KUNING TE SURABAYA
IN INDONESIË'.

Symboliek
Het monument is een symbool voor vrede in het algemeen.

Wijziging
De oorspronkelijke gedenksteen is in 2005 vervangen wegens verval.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Heerjansdam (gemeente Zwijndrecht) is een plaats van bezinning om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog in een tijd van vrede. Met het gedenkteken worden tevens alle medeburgers herdacht die in voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen, in het bijzonder de uit Heerjansdam afkomstige militair G. Rijsdijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1996 door burgemeester H.J. Trap en door mevrouw en de heer Rijsdijk, nabestaanden van het slachtoffer.

Bronnen

  • Gemeente Zwijndrecht;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht