Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: H. van der Graaf
Onthulling: 4 december 1946
Adopteer dit monument.

Rockanje, monument op de Oude begraafplaats
Rockanje, monument op de Oude begraafplaats

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Oude begraafplaats te Rockanje (gemeente Westvoorne) is een bakstenen muur met een natuurstenen gedenkplaat en een bijbehorend perk met bloeiende planten. Het geheel is 2 meter hoog, 6 meter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEFUSILLEERD 6 DECEMBER 1944
W. DE WAAL 45 JAAR
C. LANGENDOEN 52 JAAR
JOH. GROENEVELD 33 JAAR

GEFUSILLEERD 21 DECEMBER 1944
J. HOOGVLIET 67 JAAR
H. HOOGVLIET 29 JAAR'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Oude begraafplaats te Rockanje (gemeente Westvoorne) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf plaatselijke verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Joh. Groeneveld, H. Hoogvliet, J. Hoogvliet, C. Langendoen en W. de Waal.

De eerste drie slachtoffers werden op 6 december 1944 gefusilleerd als gevolg van verraad van een Nederlandse SS'er. Zij werden met drie mannen uit Zwartewaal gefusilleerd en zijn daar begraven. Op 21 december werden de heer J. Hoogvliet en zijn zoon Hugo gefusilleerd voor hun huis aan de Blindeweg wegens het verbergen van een Engelse vlieger, waarna hun huis in brand werd gestoken. De Rockanjese slachtoffers mochten niet op de begraafplaats worden bijgezet. Op initiatief van het verzet werden ze naast de begraafplaats begraven. Na de bevrijding is dit deel bij de begraafplaats getrokken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 december 1946.

Locatie
Het monument is te vinden op de Oude begraafplaats, gevestigd aan de Zeeweg te Rockanje (gemeente Westvoorne).

Bron
Gemeente Westvoorne.

Voor meer informatie
Rockanje in oorlogstijd van H. van der Graaf (1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht