Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Leon Senf
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De pentekening in het gemeentehuis te Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is ingelijst. Het is een gezicht op de Noordzee. Ook staat het gemeentewapen afgebeeld. De tekening is 12 centimeter hoog en 1 meter 46 breed.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De pentekening in het gemeentehuis herinnert de inwoners van Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) aan de opname en verzorging van Noordwijkse kinderen in het oorlogsjaar 1945.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht