Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: H. van der Graaf
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Rockanje, monument 'Duinen Tweede Slag'
Rockanje, monument 'Duinen Tweede Slag'
Rockanje, monument 'Duinen Tweede Slag' (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)
Rockanje, monument 'Duinen Tweede Slag' (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Duinen Tweede Slag' in Rockanje (gemeente Westvoorne) bestaat uit een kolom van ruw gemetselde brokken natuursteen met een zwart natuurstenen gedenkplaat en kruis. Het geheel is 2 meter hoog, 1 meter 30 breed en 1 meter 15 diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEFUSILLEERD
OP 6 DECEMBER 1944
JOH. GROENEVELD 33 JAAR
C. LANGENDOEN 52 JAAR
W. DE WAAL 45 JAAR
J. VAN DER ZEE 56 JAAR
W. VAN DER ZEE 29 JAAR
H. VAN DER ZEE 19 JAAR'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Wijziging
In eerste instantie werden na de bevrijding zes houten kruizen op de plaats van de terechtstelling geplaatst. In het voorjaar van 1951 is het monument opgericht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Duinen Tweede Slag' in Rockanje (gemeente Westvoorne) is opgericht ter nagedachtenis aan zes burgers uit Rockanje en Zwartewaal die hier op 6 december 1944 werden gefusilleerd door verraad van een Nederlandse SS'er.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Joh. Groeneveld, C. Langendoen, W. de Waal, H. van der Zee, J. van der Zee en W. van der Zee.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951. Tezamen met het monument op de Oude begraafplaats in Rockanje markeert dit gedenkteken de plaats waar de zes mannen werden gefusilleerd. Door afslag van de duinen is het monument viermaal verplaatst en staat het momenteel 75 meter ten oosten van de oorspronkelijke plek. De gemeente draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument in Rockanje (gemeente Westvoorne) is te bereiken door vanaf de parkeerplaats 'Duinen Tweede Slag' 80 meter over het slag richting strand te lopen en daarna rechtsaf een duinpad in te slaan. Na 70 meter is daar het monument. Door het zandpad door de duinen is het monument voor mindervaliden moeilijk te bereiken.

Bron
Gemeente Westvoorne.

Voor meer informatie
Rockanje in oorlogstijd door H. van der Graaf (1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht