Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1998
Adopteer dit monument.

Apeldoorn, 'Indië-monument' (foto: Jan van den Heuvel)
Apeldoorn, 'Indië-monument' (foto: Obs. Heuvellaan)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Apeldoorn is een bronzen beeld van een soldaat in tropengevechtstenue, geplaatst op een zuilvormig voetstuk van zwarte natuursteen. Voor het voetstuk is op de grond een vierkante steen gelegd waarop het gedenkteken voor Orde en Vrede is afgebeeld. Aan weerszijden van het beeld is een gedenksteen geplaatst.

Tekst
De gedenkstenen bevatten de namen en militaire onderdelen van gesneuvelde militairen uit Apeldoorn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Apeldoorn is opgericht ter nagedachtenis aan 34 Apeldoornse militairen die bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1998.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Soerenseweg te Apeldoorn. Naast dit gedenkteken bevindt zich het 'Korea-monument'.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht