Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Mevr. W. Albers Pistorius-Fokkelman
Onthulling: 1970
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Sint Jozefschool Achterveld.

Achterveld, 'Bijna Vrij' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Achterveld, 'Bijna Vrij' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Bijna Vrij' in Achterveld (gemeente Leusden) is een bronzen beeld van een jong meisje met op haar rechterhand een duif. Het beeld is geplaatst op een stenen zuil.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'BIJNA VRIJ
28-30 APRIL'.

Symboliek
Het beeld symboliseert de nieuwe tijd. Op de rechterhand van het meisje zit een vredesduif die zijn vleugels spreidt. De duif staat op het punt om de vrijheid tegemoet te vliegen. Met dit beeld wilde beeldhouwster W. Albers Pistorius-Fokkelman uitdrukken dat de bevrijding van dit gebied bijna een feit was. Het meisje zit dan ook ietwat onwennig en verlegen aan haar jurkje te friemelen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Bijna Vrij' herinnert de inwoners van Achterveld (gemeente Leusden) aan de belangrijke besprekingen die op 28 en 30 april 1945 tussen de geallieerden en de bezetter plaatsvonden in de Sint-Jozefschool. Hier werd overeenstemming bereikt over de voedselvoorziening van hongerend West-Nederland. Daarnaast probeerden de geallieerden de bezetter rijp te maken voor een volledige capitulatie.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1970 door de minister van Binnenlandse Zaken, mr. H.J.K. Beernink.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de R.K. kerk aan de Jan van Arkelweg te Achterveld (gemeente Leusden).

Bronnen

 • Gemeente Leusden;
 • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990);
 • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000) en afkomstig van de gemeente Amersfoort.

Dodenherdenking Achterveld

 • Oorlogsmonument:
  Achterveld, 'Bijna Vrij'
 • Adres locatie:
  Jan van Arkelweg
 • Plaatsnaam:
  Achterveld
 • Provincie:
  Utrecht
 • Datum:
  4 mei 2020
 • Tijd:
  19:00 uur
 • Wie of wat wordt herdacht?:
  Burger- en militaire slachtoffers
 • Wie zijn genodigden?:
  Familieleden slachtoffers uit Nederland en Canada, PPCLI Canada, Seaford Highlanders Canada, veteranen huzaren cavalerie, B&W gemeente Leusden, alle andere belangstellenden

Herdenkingsdienst in de St. Jozefkerk in het Nederlands en Engels m.m.v. Vivente en D.W.S, aansluitend stille tocht naar de monumenten, krans- en bloemlegging, gedichten leerlingen scholen, eresaluut, Wilhelmus.

Contactgegevens

 • Organisatie:
  plaatselijk 4/5 mei comité.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht