Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Verschillende jongeren
Onthulling: 29 april 2000
Adopteer dit monument.

Bodegraven, Vrijheid maak je met elkaar. Foto: Marianne de Bruin

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrijheid maak je met elkaar' te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) bestaat uit vijf bronzen beeldjes van 20 centimeter hoog, 20 centimeter breed en 20 centimeter diep. De beeldjes zijn op pilaren van 1 meter hoog geplaatst. De beeldjes zijn ontworpen door vijf jongeren uit Bodegraven en hebben allemaal een naam:

- 'Gebroken aarde' van Mohammed El Yazghi,
- 'Vechten voor vrijheid' van Joost Kraan,
- 'Geweld uit je hoofd' van Ruben van Bumingen,
- 'Gevangen' van Peter van Leeuwen,
- 'Vrijheid' van Mike Voordouw.

Symboliek
Het monument staat symbool voor 'Oorlog en vrede', 'Racisme en discriminatie' en het in de titel uitgedrukte 'Vrijheid maak je met elkaar'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrijheid maak je met elkaar' herinnert de inwoners van Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) niet alleen aan oorlog en vrede, maar legt tevens de nadruk op vrijheid in het algemeen en op pesten en discriminatie. Het resultaat is een uitvloeisel van een schoolproject.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 2000.

In verband met een herinrichting van het Raadhuisplein staan de beeldjes nog in het gemeentehuis. Na voltooiing van het plein zullen zij daar een centrale plaats krijgen. Momenteel is de zorg voor het monument nog in handen van de gemeente, maar in de toekomst zal dit worden overgedragen aan het Antoniuscollege te Bodegraven.

Locatie
Het monument is geplaatst in het gemeentehuis, gelegen aan het Raadhuisplein te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk). Na herinrichting zullen de beeldjes een centrale plaats op het plein krijgen.

Bron
Gemeente Bodegraven.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht