Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Esmoreit.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Luttenberg (gemeente Raalte) bestaat uit een stenen herdenkingskruis met Christusmonogram. Achter het kruis is een muurtje met gedenksteen geplaatst. Het geheel is geplaatst op een plaveisel van keien.

Tekst
De gedenksteen bevat de namen van negentien omgekomen burgers uit Luttenberg.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Luttenberg (gemeente Raalte) is opgericht ter nagedachtenis aan negentien medeburgers die als gevolg van de ontploffing van een Duitse V2-bom op 4 december 1944 zijn omgekomen.

Op 4 december 1944 sloeg een V2-bom in in een weiland bij het dorp Luttenberg. Uit nieuwsgierigheid gingen veel inwoners op de plek af om te kijken wat er was neergekomen. Aangezien de vliegende bom niet door een vliegtuig was gedropt, dacht men aanvankelijk aan levensmiddelen, maar plots ontplofte het gevaarte en negentien omstanders kwamen om.

Bron
Gemeente Raalte.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht