Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Rockanje, monument aan de Blindeweg
Rockanje, monument aan de Blindeweg (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)
Rockanje, monument aan de Blindeweg (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)
Rockanje, monument aan de Blindeweg (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne) is een taps toelopend zuiltje, geplaatst op een sokkel. Het geheel is 1 meter 20 hoog.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEFUSILLEERD
OP 21-12-194
JAN HOOGVLIET
67 JAAR
HUGO HOOGVLIET
29 JAAR
WEGENS
HULPVERLENING AAN
ENG. PILOOT'.

Wijziging
Direct na de bevrijding stond op dezelfde plaats een houten kruis. In 1950 is het kruis door nabestaanden vervangen door het huidige monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne) is opgericht ter nagedachtenis aan vader Jan en zoon Hugo Hoogvliet die hier op 21 december 1944 door de bezetter werden geëxecuteerd.

Het verzet te Rockanje had staartschutter Alan Sinden van het 78ste Squadron RAF Bomber Command bij de familie Hoogvliet ondergebracht. Bij een huiszoeking door de plaatselijke bezetter werd de Engelse piloot gevonden. Onder het toeziend oog van tien notabelen uit Rockanje werden vader en zoon terechtgesteld. Hun werd verteld dat hetzelfde met anderen zou gebeuren die hulp verleenden aan de vijand. Tezamen met vader en zoon werd ook dochter Jaapje Hoogvliet gevangen genomen. Zij werd echter door de plaatselijke commandant vrijgelaten. Waarschijnlijk omdat zij vrouw was en tevens ernstig ziek.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950. Het gedenkteken wordt onderhouden door de familie Noordermeer.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van een woning aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne).

Bron
Gemeente Westvoorne.

Voor meer informatie
Rockanje in oorlogstijd door H. van der Graaf (1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.