Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 15 mei 1948
Adopteer dit monument.

Leons, monument bij de N.H. kerk (foto: Gemeente Littenseradeel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. kerk in Leons (Lions) (gemeente Littenseradiel) is een ingemetselde, zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'P. REITSMA
BERNE 9 MAEYE 1901 TO BIRDAERD,
FUSILEARRE 18 AUG. 1944 TO VUCHT.

H. SCHUKKEN
BERNE 17 MAEYE 1902 TO JORWERT,
FUSILEARRE 22 AUG. 1944 TO VUCHT.

'FALLEN YN'E STRIID TSJIN UNRJOCHT EN
SLAVERNIJ, DAT WY YN FREDE FOAR
RJOCHT EN FRIJDOM WEITSJE'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Reitsma Pieter 09-05-1901 18-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. kerk in Leons (gemeente Littenseradiel) is opgericht ter nagedachtenis aan twee plaatselijke veehouders die in het concentratiekamp Vught werden gefusilleerd op respectievelijk 18 en 22 augustus 1944.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Pieter Reitsma en Hein Schukken.

Pieter Pier Reitsma werd geboren op 9 mei 1901 in Birdaard. Tijdens de bezetting verspreidde de veehouder illegale bladen. Ook verzamelde hij via de Friese zegelactie gelden ten behoeve van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers in de gemeente Baarderadeel.

Buurman Hein Schukken, geboren op 17 mei 1902 in Jorwerd, steunde deze actie. Op 25 mei 1944 werd op de boerderij van Reitsma huiszoeking gedaan naar illegale werkers. Bij deze actie werden zowel Reitsma als Hendrik Lever, een onderduiker uit Sneek, gearresteerd. Tijdens een vluchtpoging werd Lever door de bezetter aangeschoten. Beiden werden naar de strafgevangenis in Leeuwarden vervoerd, waar zij aan een zwaar verhoor werden onderworpen. Waarschijnlijk is tijdens dit verhoor de naam Schukken gevallen, want ook de buurman van Reitsma werd opgepakt en naar Leeuwarden overgebracht. Op 17 augustus werden de gevangenen op transport naar kamp Vught gezet, waar Reitsma en Lever de volgende dag werden gefusilleerd. Vier dagen later werd ook Schukken in het kamp door de bezetter geëxecuteerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 mei 1948.

Locatie
De plaquette is ingemetseld in de torenmuur van de N.H. kerk te Leons (gemeente Littenseradiel).

Bronnen

  • Gemeente Littenseradiel;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.