Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 26 april 1997
Adopteer dit monument.

Groot-Ammers, oorlogsmonument (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland-Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) bestaat uit een uit bakstenen opgetrokken gedenksteen met daarop 3 plaquettes. Het geheel is 90 centimeter hoog, 65 centimeter breed en 90 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de middelste plaquette luidt:

'GEPLAATST IN VRIJHEID
IN HOOP OP VREDE
DE JEUGD VAN LIESVELD'.

De linker plaquette vermeldt in gouden letters de namen van veertien slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De rechter plaquette vermeldt in gouden letters de namen van drie Nederlandse militairen die zijn omgekomen in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands-Indië.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen en aan drie militairen die tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
Het monument is op initiatief van een plaatselijk comité en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers gerealiseerd.

Onthulling
De gedenksteen is op 26 april 1997 onthuld door burgemeester dhr. drs. A.J. Borgdorff en de heren A. Schippers en J. den Oudsten, nabestaanden van de slachtoffers.

Het monument wordt onderhouden door de gemeente Molenlanden.

Locatie
Het monument staat in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) voor het gemeentehuis, in de Voorstraat, ter hoogte van huisnummer 88.

Bronnen

  • Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland-Zuid;
  • Gemeente Liesveld.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht