Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 26 september 1946
Adopteer dit monument.

Oud-Alblas, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Graafstroom)
Oud-Alblas, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Graafstroom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Oud-Alblas (gemeente Molenlanden) is een marmeren gedenksteen, bestaande uit een middensteen met twee zijstenen. De gedenksteen is 1 meter 50 hoog, 1 meter 60 breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940-1945
TER NAGEDACHTENIS AAN
DE BURGERSLACHTOFFERS.
AANGEBODEN DOOR
DE BURGERIJ VAN OUD-ALBLAS.'
'MIJNE TIJDEN ZIJN IN UWE HAND Ps. 31-16a'.

Tevens staan op de twee zijstenen de namen van de oorlogsslachtoffers.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Oud-Alblas (gemeente Molenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan tien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

Drie personen uit de familie Brouwer de Koning, vier personen uit de familie Van Houwelingen, C. Bron, A. Houweling en A.A. Oskam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 september 1946.

Locatie
Het monument is te vinden op de begraafplaats van Oud-Alblas (gemeente Molenlanden). De ingang bevindt zich aan Noordzijde.

Bron
Gemeente Graafstroom, tegenwoordig gemeente Molenlanden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht