Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Alphons van Leeuwen
Onthulling: 5 augustus 1970
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Pax Christi.

Bodegraven, Bevrijdingsmonument (foto: B. de Groot CC BY 3.0)
Bodegraven, Bevrijdingsmonument (foto: A. van Leeuwen CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Bodegraven heeft de vorm van een kraaiende haan, maar verbeeld tevens een vikingschip. In de volksmond wordt het beeld aangeduid als “de haan”. Het beeld is 4 meter hoog, 1 meter 50 breed en 1 meter diep. Het is vervaardigd uit gepatineerd roodkoperplaat en is met de hand geslagen en aan elkaar gesmolten door de kunstenaar Alphons van Leeuwen. Het beeld rust op een sokkel van hetzelfde materiaal dat wordt ondersteund door een betonblok. Op de sokkel staat een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt;
'5 MEI 1970.'

Symboliek
Het beeld heeft de vorm van een haan, die victorie kraait, maar is tevens een vikingschip, op zoek naar de nieuwe horizon. Het schip verbeeld de uittocht, de opgestoken veren verbeelden eveneens de kapotgeslagen mens aan boord. 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Bodegraven aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrede en vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 augustus 1970.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Rosarium, gelegen aan de De Ruyterlaan te Bodegraven.

Bronnen

  • Gemeente Bodegraven-Reeuwijk;
  • Henny van Leeuwen-van Rijn.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht