Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1969
Adopteer dit monument.

Katlijk, monument in het Katlijker Schar (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Katlijk, monument in het Katlijker Schar (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Katlijker Schar in Katlijk (gemeente Heerenveen) is een tekstbord, bevestigd op een houten paal.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'IN 1944 WERDEN DOOR
DE GEALLIEERDEN IN HET
WEILAND HIERACHTER
4 MAAL WAPENS GEDROPT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Katlijker Schar in katlijk (gemeente Heerenveen) herinnert de inwoners van Heerenveen aan het afwerpterrein waar de geallieerden in december 1944 en begin januari 1945 vier maal wapens en munitie hebben gedropt.

Elke afwerpplek had een eigen code. Zo luidde de slagzin voor het Katlijker Schar 'De worm heeft rode haren'. Voor Haskerhorne gold de slagzin 'Hoe gaat het Sjaak en zijn vrienden'. Wanneer verzetsmensen deze code voor de Belgische uitzending van de BBC hadden gehoord, konden zij 's nachts een dropping verwachten. De wapens werden ondergebracht in boerderij 'Moskou' van de familie Lykle Mulder aan de Schoterlandse Weg en van daaruit gedistribueerd.

Jelle Boersma werd geboren op 17 februari 1910 in Oosterzee. Hij was veehouder in Katlijk. Zijn boerderij lag in de buurt van het afwerpterrein. Boersma hoorde bij de ontvangstploeg, die na de dropping de wapens distribueerde. Verschillende containers gingen naar de Knokploeg Echtenerbrug, waar op 3 januari 1945 arrestaties volgden. Op 23 januari arresteerde de Sicherheitsdienst Boersma in Katlijk. De gevangenen werden naar Crackstate in Heerenveen gebracht, waar ze zwaar werden verhoord. Op 17 maart 1945 werd Boersma samen met negen andere gevangenen in Doniaga gefusilleerd. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Nieuwehorne.

Bouwe van Ens werd geboren op 23 maart 1893 in Kuinre. Hij was veehouder in Nieuwehorne. Ook Van Ens was bij de wapendroppingen in het Katlijker Schar betrokken. Toen Jelle Boersma werd gearresteerd, werd Van Ens aangeraden niet meer thuis te slapen. Maar Van Ens wilde hier niets van weten. Op 25 januari 1945 werd hij gearresteerd en naar Crackstate overgebracht, waar hij gruwelijk werd mishandeld. Maar Van Ens bleef weigeren om namen te noemen. Samen met Sijbren Sijtsma werd hij in de nacht van 12 op 13 april 1945, enkele uren voor de bevrijding van Heerenveen, vermoord en in een slootwal bij Luinjeberd gevonden. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats te Nieuwehorne. In Heerenveen is een straat naar de verzetsman vernoemd.

Onthulling
Het monument is geplaatst in 1969.

Locatie
Het herdenkingsbord is geplaatst op de rand van een bosperceel en het weiland in het Katlijker Schar bij Heerenveen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht