Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: A.J. de Vries
Onthulling: 14 april 1970
Adopteer dit monument.

Heerenveen, bevrijdingsplaquette (foto:Marion Golsteijn CC BY-SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsplaquette in Heerenveen is uitgevoerd in brons. In reliëf staat een Canadese tank afgebeeld, die het hakenkruis verplettert. Daarboven verbroken ketenen en het gemeentewapen van Heerenveen, dat door de zon wordt bestraald.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'14 APRIL 1945
BEVRIJDING
HEERENVEEN
DOOR HET 1' CANADESE LEGER'.

Symboliek
Het gedenkteken symboliseert de bevrijding.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsplaquette herinnert de inwoners van Heerenveen aan de bevrijding van hun stad op 14 april 1945 door het 1ste Canadese leger.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 1970, ter gelegenheid van de 25e herdenking van de bevrijding van Heerenveen door de Canadezen.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de oostelijke gevel van Crackstate te Heerenveen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht