Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Brielle, Herdenkingsmonument (foto: Birthe Kulik / Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Brielle, Herdenkingsmonument (foto: Birthe Kulik / Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Brielle is een gedenksteen van baksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN
ONZE ADMINISTRATIE EN LEERLINGEN
DIE IN 1943 DOOR DE OORLOG
OM HET LEVEN KWAMEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Brielle is opgericht ter nagedachtenis aan alle leerlingen en medewerkers die bij het bombardement van 4 maart 1943 om het leven kwamen.

Op 4 maart 1943 werden de Lagere Technische School en de Vakschool voor Meisjes getroffen door inslagen, waarbij leerlingen en een lid van de administratie omkwamen. In totaal kwamen 22 mensen om bij het bombardement.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van ir. Hoozemans, bij de herbouw van de Lagere Technische School.

Bron
Gemeente Brielle.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Guus Peters | 26 mei 2020

Goedemiddag,

Ik heb wat aanvullingen en opmerkingen over dit monument. De bemanning van het vliegtuig die de bommen liet vallen deed dit niet zomaar. Ze verloren hoogte nadat ze waren geraakt ddor flak en een duitse jager. Door de bommen te lozen hoopte de piloot weer hoogte te kunnen winnen om veilig Engeland te kunnen halen. Het was nooit hun bedoeling om onschuldige mensen (kinderen) te raken. Het was een ongeluk waar de familie van 1 van de bemanning zich diep voor schaamt. In traces of war ( https://www.tracesofwar.nl/sights/29511/Monument-Bombardement-4-Maart-1943.htm ) staat te lezen dat het bombardement zonder reden was, wat dus niet het geval is.

Sinds een 15 jaar heb ik de naam "geadopteerd" van
Sgt. Stanley P. Guiou - gunner
welke op de vermistenmuur in Margraten staat.
Ik heb me regelmatig bezig gehouden om nabestaanden van deze soldaat te vinden. Sinds kort heb ik contact met enkele van zijn nabestaanden. Stanley had 16 broers en zusjes. De meesten wisten niets van zijn naam op de vermisten muur en al helemaal niet dat er iemand (ik dus) zijn "graf" heb geadopteerd en er regelmatig een bloemetje bij zet. De familie wist wel ze bommen hadden geloosd en dat er mensen waren omgekomen, maar niet hoe en wat. Tot sinds kort, en ze zijn dan ook erg verdrietig dat dit is gebeurd en schamen ze zich ook voor.

Verder zou ik willen weten of er ergens een lijst te vinden is over de slachtoffers van dit tragische ongeluk. Hier werd mij om gevraagd door de familie.
Met vriendelijke groet,

Guus peters

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.