Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: S. de Boer, Han Rehm
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Bso 'T want.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS 't Want.

Zwartewaal,oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Zwartewaal (gemeente Brielle) is een natuurstenen beeld van een treurende vrouwenfiguur en een bakstenen muurtje waarop kruisen staan afgebeeld. Op het voetstuk van het beeld is een gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen van de veertien oorlogsslachtoffers uit Zwartewaal.

Symboliek
Bij de onthulling in 1950 werd de betekenis van het beeld als volgt uitgelegd: 'Een vrouw, tegelijk moeder, die treurt over hen die haar lief waren. Zij is als het ware op het graf, te midden van de kruisen der gevallenen. De kruisen ziet u op de zijvleugels van het gedenkteken.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Zwartewaal (gemeente Brielle) is opgericht er nagedachtenis aan veertien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgkomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

G.J. van de Boogerd, Jacob Geilvoet, D. Hobbel, P.J. Koene, J. Koene, W. Koene, C.M. Kort, W.H. Nieuwdorp, P. de Raadt, M.T. Weyman, A. van der Zee, H. van der Zee, J. van der Zee en W. van der Zee, .

Oprichting
In 1945 bleek dat in Zwartewaal, dat slechts 600 inwoners telde, maar liefst veertien doden waren gevallen. Toen dit tot de bevolking doordrong, werd op initiatief van de heren Van der Blom en D. Jeu een comité opgericht met als doel de realisering van een monument voor de nabestaanden. In 1950 bood dit comité, dat tevens bestond uit de heren M.C. Boers en J. Boot, het monument aan de gemeente aan, die sindsdien ook de zorg voor het monument draagt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950.

Bron
Gemeente Brielle.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht