Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hardinxveld-Giessendam is een bronzen kruis met in reliëf een vrouwenfiguur met kind. Het kruis is bevestigd op een gedenksteen van witte natuursteen. Aan weerszijden van het kruis is een zwerfkei met gouden letters geplaatst.

Teksten
De tekst op de linker steen luidt:

'1940 – 1945
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE HET SLACHTOFFER WERDEN
VAN RASSENHAAT
EN AAN HEN DIE HUN LEVEN
VERLOREN IN DE STRIJD VOOR
– VRIJHEID EN DEMOCRATIE -'.

De tekst op de rechter steen luidt:

'NEDERLAND-INDIË
1945-1950

Ph. De RUIJTER
5-8-1923 24-4-1948 Lahat
Joh. BRAND
14-1-1926 8-7-1948 Saungnaga
M.H. GEERLING
8-9-1926 28-1-1949 Bangsri
C. PUTTERS
18-2-1927 4-4-1949 Kedaton Plered
T. GOLVERDINGEN
1-10-1927 28-5-1949 Karanggitoeng

ZIJ KEERDEN NIET TERUG'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijk geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Wijziging
De zwerfkeien zijn in 1997 aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hardinxveld-Giessendam is opgericht ter nagedachtenis aan honderd medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het kruis is onthuld in november 1953 door burgemeester K. de Boer. De zwerfkeien zijn onthuld op 8 november 1997 door burgemeester A. Noordergraaf. De gedenkstenen zijn op initiatief van een plaatselijk comité Indië-gedenksteen en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers aan het monument toegevoegd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Hardinxveld-Giessendam;
  • Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents