Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ingrid Kruit
Onthulling: 16 november 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS De Kriekenhof.

Oud-Beijerland, 'Vrij' (Foto: Gemeente Oud-Beijerland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrij' in Oud-Beijerland (gemeente Hoeksche Waard) is een betonnen sculptuur, bedekt met tegeltjes van keramiek. De sculptuur heeft de vorm van het woord 'VRIJ' en is uitgevoerd in de nationale driekleur. Het monument is geplaatst in een vijver, waarvoor een bakstenen muurtje is geplaatst. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog en 2 meter breed en 30 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het muurtje luidt:

'VRIJHEID IN VERANTWOORDELIJKHEID'.

Aanpassing
In mei 2010 is er door kunstenares van het oorspronkelijke 'VRIJ' monument een aanpassing gemaakt aan de omgeving en het daar aanwezige monument. Bij de muur waar jaarlijks de bloemen worden neergelegd ter herdenking van gevallenen is de “V” van veteranen verwerkt in de genoemde muur. De “V” is doorweven met de Nederlandse driekleur en draagt de ondertitel “in verantwoordelijkheid”. Op 4 mei 2010 is het tijdens de jaarlijkse dodenherdenking zonder enig ceremonieel vertoon onthuld. Veteranen in Oud - Beijerland hebben nu een plaats om in een mooie rustieke omgeving in herinnering te houden waarvoor alle inspanningen in heel veel oorlogen en operaties zijn geleverd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrij' in Oud-Beijerland waarschuwt tegen onrecht en het gevaar van oorlog en herinnert aan de herwonnen vrijheid. Om mensenrechten te waarborgen en de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 november 1985 door A. Korteweg en Wilma Maasdam, ter gelegenheid van de 40ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het monument is geplaatst in de vijver van Park 'De Laning' te Oud-Beijerland (gemeente Hoeksche Waard).

Bron
Gemeente Oud-Beijerland, tegenwoordig gemeente Hoeksche Waard.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht