Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Klementbrug in Heerde bestaat uit verschillende onderdelen. Centraal staat een uit rode baksteen opgetrokken fusillademuur, waarin kogelinslagen zichtbaar zijn. Aan de voet van de muur is een grafkuil gegraven. Voor de muur is een groot eikenhouten kruis geplaatst op het punt waar smalle klinkerpaadjes straalsgewijs bij elkaar komen, als spaken van een rad. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 2 meter breed en 1 centimeter diep.

Tekst
Met eenvoudige letters is door de heer Dave van Beetz (een voormalige joodse onderduiker en verzetsstrijder voor de Lo en KP uit Heerde) een tekst in de fusillademuur gebeiteld, deze luidt:

‘HIER VELDE ‘T DUITSE ZWAARD
13 APRIL AD 1945
12 NEDERLANDERS.’

Symboliek
De grafkuil onderstreept op confronterende wijze het drama dat zich hier voltrokken heeft en geeft weer dat zij die vielen, hier niet meer zijn. Met de plaatsing van het herdenkingskruis wordt aangegeven dat op 13 april 1945 mensen van allerlei richtingen en opvattingen door de dood werden verenigd. De kruisvorm van het zwaard wijst op het kruis van Jezus Christus, waarin onze troost gelegen moet zijn.

Restauratie en wijziging
In 2009 wordt het kruis gerestaureerd en is er een bord bij het monument geplaats met de orginele tekst die tevens op de fusillademuur staat, maar door de tand des tijds onleesbaar is geworden.

De geschiedenis

Het monument bij de Klementbrug in Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf Nederlanders (zeven verzetsmensen en vijf burgers) die hier op 13 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Deze gebeurtenis staat bekend als het drama van de Klementbrug.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 april 1947.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Klementbrug aan de Kanaaldijk in Heerde.

Bronnen

  • Gemeente Heerde;
  • De heer A.H. van Apeldoorn;
  • Krantenartikel in het Veluws Nieuws van 3 juli 1945.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

jsridderbos | 04 mei 2020

Mijn oom Ad staat diep gegrift in mijn verleden. Ongelukkige samenloop van omstandigheden. De jongens, zoals mijn moeder ze noemde, zaten diep in het verzet en ze wisten de risico's. Maar die paar toevallig langskomende boeren, in blauwe overal! Dat is het ergste.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents