Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. A. Kammeyer (ontwerp), Dave van Beetz (bewerking)
Onthulling: 13 april 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS De Horsthoek.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Klementbrug in Heerde bestaat uit verschillende onderdelen. Centraal staat een uit rode baksteen opgetrokken fusillademuur, waarin kogelinslagen zichtbaar zijn. Aan de voet van de muur is een grafkuil gegraven. Voor de muur is een groot eikenhouten kruis geplaatst op het punt waar smalle klinkerpaadjes straalsgewijs bij elkaar komen, als spaken van een rad. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 2 meter breed en 1 centimeter diep.

Tekst
Met eenvoudige letters is door de heer Dave van Beetz (een voormalige joodse onderduiker en verzetsstrijder voor de Lo en KP uit Heerde) een tekst in de fusillademuur gebeiteld, deze luidt:

'HIER VELDE 'T DUITSE ZWAARD
13 APRIL AD 1945
12 NEDERLANDERS.'

Symboliek
De grafkuil onderstreept op confronterende wijze het drama dat zich hier voltrokken heeft en geeft weer dat zij die vielen, hier niet meer zijn. Met de plaatsing van het herdenkingskruis wordt aangegeven dat op 13 april 1945 mensen van allerlei richtingen en opvattingen door de dood werden verenigd. De kruisvorm van het zwaard wijst op het kruis van Jezus Christus, waarin onze troost gelegen moet zijn.

Restauratie en wijziging
In 2009 wordt het kruis gerestaureerd en is er een bord bij het monument geplaats met de orginele tekst die tevens op de fusillademuur staat, maar door de tand des tijds onleesbaar is geworden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Klementbrug in Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf Nederlanders (zeven verzetsmensen en vijf burgers) die hier op 13 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Deze gebeurtenis staat bekend als het drama van de Klementbrug.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 april 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Klementbrug aan de Kanaaldijk in Heerde.

Bronnen

  • Gemeente Heerde;
  • De heer A.H. van Apeldoorn;
  • Krantenartikel in het Veluws Nieuws van 3 juli 1945.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Jsridderbos | 4 mei 2020

Mijn oom Ad staat diep gegrift in mijn verleden. Ongelukkige samenloop van omstandigheden. De jongens, zoals mijn moeder ze noemde, zaten diep in het verzet en ze wisten de risico's. Maar die paar toevallig langskomende boeren, in blauwe overal! Dat is het ergste.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jeanet | 4 mei 2020

Diane Verhoef | 29 april 2020

Blij zijn dat je je mening mag geven, ook al is deze controversieel.

Robin Schurink | 28 april 2020