Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: P. de Jong
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Bosweide.

Ridderkerk, oorlogsmonument (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ridderkerk, oorlogsmonument (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ridderkerk, oorlogsmonument (1) (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Ridderkerk is een bakstenen gedenkmuur met bronzen platen. De muur is naar de rechterkant toe verhoogd. Op de laagste verhoging is een bronzen beeld van een zittende vrouwenfiguur geplaatst. Het geheel is 1 meter 60 hoog, 6 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op een van de gedenkplaten luidt:

'ZIJ VIELEN VOOR HET VADERLAND 1940'.

Wijziging
In 1991 is een plaquette aan het monument toegevoegd ter nagedachtenis aan zeven militairen die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Ridderkerk is opgericht ter nagedachtenis aan twintig militairen uit Ridderkerk die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Dertien militairen sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen luiden:

Willem Anceaux, Olaf Douwes Dekker, Joh. Dijksman, Hendrik van Gorkum, Arie Huizer, Dammis de Hon, Willem Klootwijk, Fleuris Kruithof, Gerrit Riemsdijk, Jan Stuyt, Bernardus Swagerman, Joachem Wijnstra en Jan Zwiers.

Zeven militairen sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië. Hun namen luiden:

Jan. C. Blaak, Joh. Breedveld, Arie van Driel, Hendrik Joh. van Driel, Cornelis van Halem, Cornelis Put en Joh. G. Trouborgt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949. De plaquette voor de slachtoffers uit het voormalige Nederlands-Indië is onthuld op 27 april 1991 door burgemeester Mr. H.J.E. Bruins Slot.

Locatie
Het monument is te vinden op begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Lagendijk te Ridderkerk.

Bronnen

  • Gemeente Ridderkerk;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht