Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is een wit natuurstenen beeldengroep, bestaand uit een boer, een soldaat en een vrouw met bijbel. De beeldengroep is geplaatst op een rond voetstuk en wordt omringd door een muur met onderbrekingen. Op de muur zijn vier plaquettes van witte natuursteen aangebracht. Het gedenkteken heeft een doorsnee van 50 meter.

Teksten
Op de eerste plaquette zijn de namen van zeven gesneuvelde soldaten aangebracht. De tekst luidt:

'VIELEN IN DE STRIJD
TEGEN DE DUITSE OVERWELDIGERS
VAN 10-14 mei 1940'.

Op de tweede plaquette zijn de namen van 46 gefusilleerde verzetsmensen aangebracht. De tekst luidt:

'ALS REPRESAILLE WERDEN
OP 2 MAART 1945 46 ILLEGALE STRIJDERS
TE VARSSEVELD GEFUSILLEERD'.

Op de derde plaquette zijn de namen van zes gesneuvelde verzetsmensen aangebracht. De tekst luidt:

'OFFERDEN HUN LEVEN
IN DE ONDERGRONDSE STRIJD
VAN 1940 – 1945'.

Op de vierde plaquette zijn de namen van drie in het voormalige Nederlands-Indië omgekomen Nederlandse soldaten aangebracht. De tekst luidt:

'IN INDIË OMGEKOMEN NEDERLANDSE MILITAIREN'.

Symboliek
Het monument brengt de strijd van de gehele bevolking tegen de bezetter tot uitdrukking. De beeldengroep staat symbool voor het gestage werken van de landbouwer, de paraatheid van de militair en de bezinning van de vrouw met bijbel.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is opgericht ter nagedachtenis aan 62 oorlogsslachtoffers, te weten: zeven Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 sneuvelden, 46 Nederlanders die op 2 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd, zes omgekomen verzetsstrijders en drie in het voormalige Nederlands-Indië gesneuvelde soldaten uit Varsseveld.

Op 25 februari 1945 zijn op de straatweg Varsseveld-Aalten vier Duitse militairen doodgeschoten. Als represaille voor deze verzetsdaad heeft de bezetter op bevel van de 'höheren SS- und Polizeiführer 'Nordwest' 46 verzetsmensen die gevangenzaten, gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949 door mevrouw W.E. van Braak-Raterink (weduwe van verzetsstrijder T.C. van Braak).

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen aan de Prinses Irenestraat te Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek).

Bronnen

  • De voormalige gemeente Wisch;
  • De Graafschapbode van 6 mei 1949;
  • Contactblad van de Stichting 1940-1945 van oktober 2002.

Voor meer informatie
Wisch in bezettingstijd 1940-1945 van Leo E. Bruil Traanboer (1987).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents