Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: André C. Kammeyer
Onthulling: 4 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Het Talent.

Heerde, monument in het Van Meurspark (foto: Steven Lindeboom)
Heerde, monument in het Van Meurspark (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Heerde, monument in het Van Meurspark (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Van Meurspark te Heerde is een gedenkmuur van rode baksteen. In nissen zijn drie gedenkstenen aangebracht. Midden voor de muur ligt een reliëf met een afbeelding van de Nederlandse leeuw. Rechts op de muur is een tweede reliëf bevestigd. De gedenkstenen en reliëfs zijn van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op het liggend reliëf luidt:

'DIE WAARLIJK LEVEN, STERVEN NIET'.

De drie gedenkstenen bevatten de namen van 38 oorlogsslachtoffers uit Heerde.

Symboliek
De gedachte achter het monument volgens de ontwerper A.C. Kammeyer: 'Deze nissen zullen drie groepen van gevallenen uit Heerde symboliseren, nl:

1. de militairen die in mei 1940 zijn gesneuveld;
2. de gevallen leden van de verzetsbeweging;
3. de burgers die door maatregelen van de bezetter het leven verloren.'

Wijzigingen
In 1955 zijn de namen toegevoegd van acht medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Apeldoorn Adrianus 13-10-1921 13-04-1945
Apeldoorn Gerrit Jan Herman 25-11-1922 13-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Van Meurspark te Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan 44 medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de gesneuvelde Nederlandse militairen luiden:

H.J. de Jong, G. van Leeuwen en G. van Triest.

De namen van de omgekomen verzetsmensen luiden:

A. van Apeldoorn, G.J.A. van Apeldoorn, J. Borg, B. van Dijk, G. Fijnvandraat, L.B. van Huffelen, M.P.S. van Kleef, J.G. Pleiter, A. Roosmale Nepveu, W.W. Tölke, H. Eilander en H.J. Kroeze.

De namen van de burgerslachtoffers luiden:

B.J. Bronsink, J. van Dijk, D.H. Eilander, S. Eilander, E.S. Goudsmit, J. de Graaf, G.J. Haverkamp, E.M. Hijmans, D.S. Kohen, E. Kohen-Gans, K. van Lohuizen, Jan Roke, Joh. Roke, G. de Ruiter, J. Stoffer, R. Strauss, H.C. Vels-Van Leeuwen, J.M. de Graaf, E.E. Nathans-Kohen, A. Vredenburg, en M. de Vries.

De namen van de medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen luiden:

H. Bosman, L. Bruggeman, H. Daanen, H. van Lohuizen, J. Mondria, J. Vorsthof, J. van Vreden en H. Zwerus.

Op het gedenkteken staan 38 namen vermeld, de namen van zes joodse slachtoffers ontbreken. Over hun lot was ten tijde van de oprichting nog niets bekend. Ze waren bewoners van 'De Dreef', het psychologisch instituut van de Dr. Wouter Slot Stichting in de gemeente Heerde.

Oprichting
Het monument, dat fl. 7.408,77 kostte, is voor een groot deel betaald met geld dat is ingezameld onder de Heerdese bevolking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948 door burgemeester mr. A.W. Schade van Westrum.

Locatie
Het monument staat in het Van Meurspark, bij het gemeentehuis van Heerde. De ingang van het park is bij de Marktstraat.

Bronnen

  • Gemeente Heerde;
  • Heerder Courant van 6 juli 1946;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

H.A. Kers-Kroeze | 4 mei 2020

En tevens ook een bloem ter nagedachtenis aan allé oorlogsslachtoffers die voor onze vrijheid gestreden hebben.....Vergeten zullen we nóóit!

H.A. Kers-Kroeze | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis aan de broer van mijn opa: Hendrik Jan Kroeze . Vergeten zullen we nóóit !!

Familie Boon namens YWAM Heidebeek | 4 mei 2020

Fredie van Holst | 28 april 2020

Herdenken blijft belangrijk ook nu in deze tijd